HKPD „Jelačić“ Petrovaradin

Kultura
Typography

Prije osnutka
Devedesetih godina prošloga stoljeća, u vrijeme kada je hrvatski narod u ponovnom otkrivanju spomenika najpoznatijemu hrvatskom banu Josipu Jelačiću na glavnom trgu u Zagrebu, i simbolički prolazio katarzu, petrovaradinski i srijemski Hrvati sudjelovali su u tom znakovitom događaju molitvom za pokojnog bana u njegovoj rodnoj župi Sv. Jurja u Petrovaradinu.
Tada vjerojatno nisu ni slutili da će desetak godina kasnije, 16. listopada 2001. godine, u istoj župi i crkvi svečano proslaviti 200. obljetnicu njegova rođenja. Uz nazočnost predstavnika matične države, Autonomne pokrajine Vojvodine i Grada Novog Sada, na banovoj rodnoj kući u današnjoj Beogradskoj ulici kbr. 10, svečano je otkrivena obnovljena spomen-ploča koju su prigodom stogodišnjice banova rođenja podigli građani Petrovaradina.


Reosnivanje HKPD-a „Jelačić“ Petrovaradin
Nedugo potom, u svjetlu novonastalih političkih i društvenih prilika, buđenja brojnih hrvatskih društava u Srijemu i Bačkoj, petrovaradinski Hrvati, uz potporu srijemskoga biskupa mons. Đure Gašparovića, odlučuju obnoviti svoj kulturni i društveni život koji se do Drugoga svjetskog rata odvijao kroz djelovanje tridesetak udruga.
Na spomendan sv. Katarine, 25. studenoga 2003. godine, u svečanoj auli rezidencije srijemskoga biskupa, održana je Osnivačka skupština Društva kojom je obnovljen rad HKPD-a „Jelačić“ Petrovaradin. Na skupštini je usvojen Statut društva, izabrani su prvi članovi Upravnoga i Nadzornog odbora, a za predsjednika je imenovan Petar Barbek.
Koliko se osnivanje Društva činilo laganim, toliko je tijek službenog registriranja bio obeshrabrujući. Nakon uzastopnih odlaganja i primjedbi Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu, u postupku za registriranje, Društvo je konačno registrirano 8. ožujka 2004. godine u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore, u Beogradu.
Time je i zvanično započeo rad Društva koji će se sve do današnjega dana odvijati u znaku očuvanja kulturnoga identiteta petrovaradinskih Hrvata.
Sekcije;
Pjevački zbor
Kulturno-umjetnički rad Društva ispočetka je bio vidljiv u nastupima već postojećeg vokalno-instrumentalnog sastava „Patoka“ čiji su umjetnici bili među prvim članovima „Jelačića“.
Nedugo potom osnovana je pjevačka sekcija koja je pod ravnanjem dirigentice, prof. Vesne Kesić Krsmanović, prerasla u ozbiljan višeglasni, mješoviti pjevački zbor. U sastavu od tridesetak pjevačica i pjevača, zbor njeguje širok repertoar skladbi, od tradicionalnih narodnih i klasičnih djela do liturgijskih i crkvenih popjevaka. Kao svojevrsni nasljednik nekadašnjega mjesnoga Hrvatskoga pjevačkoga društva „Neven“, zbor osobitu pozornost poklanja djelima hrvatskih skladatelja iz Petrovaradina, doprinoseći tako promidžbi njegove vrijedne glazbene baštine. Osim u zavičaju, zbor je ostvario i vrlo zapažen uspjeh nastupima širom Vojvodine (Ruma, Bač, Vajska, Zemun, Subotica, Novi Sad, Šid, Sr. Mitrovica..) i Republike Hrvatske (Nijemci, Ilok, Tovarnik, Županja, Zagreb, Otok Rab, Trogir, Novigrad Podravski, Gospić, Bužim, Gunja, Pakrac, Požega, Vinkovci i dr.). Na natjecanju pjevačkih zborova u Rumi (27.10.2013.) u okviru 50. Festivala muzičkih društava Vojvodine, zbor je osvojio brončanu medalju.
Orkestar
Tijekom 2005. godine sa radom je počela škola tambure koju vodi prof. Stevan Mošo. Kontinuiranim radom i svesrdnim zalaganjem polaznika, osnovan je orkestar koji danas broji dvadesetak članova i djeluje u dvije grupe: dječijoj i omladinskoj. Uz tradicijsku, srijemsku i slavonsku tamburašku glazbu, orkestar izvodi i djela s područja zabavne glazbe tuzemnih i inozemnih autora. Veliki polet napretku orkestra daju česti nastupi i gostovanja na kojima osobitu naklonost publike pridobijaju najmlađi članovi orkestra. Do sada su s uspjehom nastupali u Ljutovu, Nijemcima, Oprisavcima, Pakracu, Rabu, Vinkovcima, Požegi i Zagrebu.
Dramska sekcija
Dramski odjel Društva aktivan je na više načina. U predbožićnom i božićnom vremenu pripremaju se igrokazi, lutkarske i druge manje predstave za djecu među kojima posebno mjesto zauzima proslava sv. Nikole, biskupa kao vodeće i stalne, godišnje manifestacije za djecu HKPD-a „Jelačić“.
Priređivanje fragmenata iz dramskih djela Ilije Okrugića Srijemca i dramsko-glazbenih djela Franje Štefanovića spada u složenije zadatke ove sekcije, obvezane na upoznavanje, njegovanje i promicanje dramskog stvaralaštva grada Petrovaradina.
Povijesno-istraživačka sekcija
Ponosni na bogatu i slavnu prošlost, kao i privilegij baštinjenja bogatoga naslijeđa Petrovaradina, u Društvu je od samoga osnutka aktivna povijesno-istraživačka sekciju u čijoj je organizaciji dosada priređeno nekoliko predavanja o hrvatskim velikanima, spomenicima kulture i društvenim prilikama i pojavama koje su obilježile prošlost Petrovaradina. Istraživački odjel sekcije s uspjehom sakuplja i arhivira stare razglednice, fotografije i pisane dokumente koji su od značaja za prošlost hrvatstva u Petrovaradinu.

Izvor: http://www.jelacic.rs/

Powered by WordPress.