Tjedni pregled vijesti-Hrvati u Srbiji

Kultura
Typography

U tjednom pregledu vijesti-Hrvati u Srbiji možete pročitati: Stigla donacija udžbenika i literature iz Zagreba, Održan svečani koncert subotičkog HKC „Bunjevačkog kola“, U pripremi knjiga „Hrvatski glas iz Vojvodine“, Održana manifestacija Šokci i baština, Iz tiska je izašao novi, 28. broj mjesečnika Hrvatske novine iz Subotice, Konstituiran Odbor za sport pri Hrvatskom nacionalnom vijeću
Stigla donacija udžbenika i literature iz Zagreba


Stotine nedostajućih stručnih udžbenika i literature na hrvatskom jeziku donijeli su u vidu donacije ravnatelji zagrebačkih srednjih škola. Oni su u četvrtak, 3. prosinca, posjetili subotičku Gimnaziju, a na temelju dogovora o suradnji ove srednje škole s Prirodoslovnom školom 'Vladimir Prelog' iz Zagreba.
Prilikom ostvarivanja programa razmjene učenika iz Hrvatske i Srbije sredinom ove godine, hrvatske kolege su doznale da ovdje nedostaje udžbenika i literature na hrvatskom jeziku. Odlučeno je da će se prikupiti jedan broj primjeraka potrebne literature za Gimnaziju i za Osnovnu školu 'Matija Gubec' u Tavankutu. U cilju pomaganja nastave na hrvatskom jeziku, projekt je poduprlo hrvatsko Ministarstvo obrazovanja, kao i Grad Zagreb

Održan svečani koncert subotičkog HKC „Bunjevačkog kola“

U povodu obilježavanja 45 godina postojanja održan je 5. Prosinca svečani koncert Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“, u prepunoj dvorani Srednje tehničke škole «Ivan Sarić» u Subotici. Na koncertu su nastupile sve folklorne skupine , od najmlađih do veterana HKC 'Bunjevačko kolo', koje vodi umjetnički voditelj Odjela Andrija Bašić Palković, a pratio ih je orkestar Centra pod ravnanjem voditelja glazbenog odjela Danijela Horvatski, Gosti koncerta bili su FA „Lisinski“ iz Vinkovaca i KUD „Luka Ilić Oriovčanin“ iz Oriovca

Šokci i baština

Tradicionalna zajednička manifestacija šokačkih udruga „Šokci i baština“ održana je po sedmi put,a ove je godine održana pod nazivom „Alaj pivam i pivati znadem“ održana je u Beregu, u subotu, 5. prosinca. Sudjelovale su šokačke udruge iz Bača, Plavne, Vajske, Sonte, Sombora, Monoštora i Berega. Manifestacija se svake godine održava u drugom mjestu.

Hrvatski glas iz Vojvodine
U pripremi je knjiga „Hrvatski glas iz Vojvodine“, autora Zlatka Ifkovića u kojoj se nalazi 100 tekstova koje je tijekom šest godina objavljivao i tematski ih je podijelio u trinaest poglavlja.

Iz tiska je izašao novi, 28. broj mjesečnika Hrvatske novine iz Subotice
Iz sadržaja izdvajamo: Novi ljudi na čelnim funkcijama u DSHV-u, intervju sa Lászlóm Vargom, razgovor o aktualnostima u poljoprivredi sa Josom Anišićom, Hercegovina – čitav svijet naseli, sebe ne raseli, a na novoj web stranicu s novim dizajnom po najsuvremenijim standarima možete pročitati aktualne vijesti o djelovanju Hrvata u Srbiji, mjesečnik Hrvatske novine koje su vam svakodnevno dostupne i na našem web siteu na adresi www.hnl.org.rs., kao i aktualne vijesti iz Subotice, Vojvodine, Hrvatske, Srbije, dopunjena s novim sadržajima. Vrijedi pogledati!

Konstituiran Odbor za sport pri Hrvatskom nacionalnom vijeću
Odbor za sport konstituiran je pri Hrvatskom nacionalnom vijeću. Ovo tijelo posvećeno je promicanju sportskih aktivnosti u hrvatskoj nacionalnoj zajednici. Predsjednik Odbora je i u ovom mandatu vijećnik Petar Kuntić.

Powered by WordPress.