HKUPD "Stanislav Preprek održao manifestaciju "Preprekova jesen“ i proslavio šesnaestu obljetnicu

Kultura
Typography

Šesti puta za redom Hrvati Novog Sada organizirani u HKUPD "Stanislav Preprek" organizirali su 23. listopada literarno-glazbenu manifestaciju "Preprekova jesen", te ujedno proslavili i šesnaestu obljetnicu Udruge 

 

Na šestoj manifestaciji "Preprekova jesen" promoviiran je zbornik i dodjeljene su nagrade za najbolje kratke priče.  Prvu nagradu osvojila je pripovijetka Sine, jel ti to plačeš? Jelene Stanojčić, drugu nagradu Bomboni s Božićne jelke Branislava Mikulića, a treću priča Nevjerojatan dan Ljerke Radović.
Priča Sine, jel ti to plačeš? napisana je u prvome licu, a govori o odnosu ostarjele majke i njene brižne kćeri. Duhovito i vješto Jelena Stanojčić vodi čitatelje kroz složeni proces starenja, prije svega psihičkih promjena majke koje kćerka nastoji učiniti što bezbolnijim, te nam sugerira zamjenu uloga između njih. Smjenjujući minulo i sadašnje vrijeme, autorica nam nizom dijaloga i sugestivnih scena pokušava približiti emotivnu dramu što se odvija unutar glavne junakinje, a u završnoj rečenici efektno poentira kulminacijom osjećanja.
Bomboni s Božićne jelke Branislava Mikulića također je priča ispripovijedana u prvome licu u kojoj se narator prisjeća djetinjstva i božićnih običaja. Sa dulje vremenske distance on svedeno predstavlja dvoje djece, brata i sestru, te njihovo odrastanje u skromnim uvjetima, što njegovu tekstu daje socijalne elemente. Ipak, u finalnom dijelu priče uspijeva izmamiti osmijehe čitatelja humorističnom zgodom koja baca novo svjetlo na samu pripovijetku, a bomboni tako postaju znakovima dječje čežnje, ali i prijestupa.
U pripovijeci Nevjerovatan dan Ljerka Radović donosi anegdotu iz (ne)svagdanjeg života – neobičan susret dva svijeta, muškog i ženskog, u kojem je žena potencijalna žrtva prijevare. Na ovaj događaj nadovezuje zabilješku iz sudske prakse, gdje je opisan slučaj prijevare lakovjerna čovjeka. Njena je naracija nalik ispovijesti osamljene žene, na momente duhovite u izravnosti predstavljanja svoga slučaja i samopropitivanja kojemu se prepušta.
 
Naravno, kao i uvijek do sada, muzički dio programa izvela je Ženska pjevačka skupina  "Stanislava Prepreka" kroz tradicijsku glazbu Dalmacije, Slavonije, Međimurja, 
 
Powered by WordPress.