HKC „Bunjevačko kolo" obilježava 50. obljetnicu od osnutka

Kultura
Typography

Hrvatsko kulturno – umjetničko društvo „Bunjevačko kolo“ je osnovano 18. siječnja 1970. u Velikoj vijećnici Gradske kuće.  U godini obilježavanja velikog jubileja-50. obljetnice od osnutka HKCa"Bunjevačko kolo" jedan od projekata je  i dokumentarni film "Ovako smo počeli". 

 

U produkciji HKC-a „Bunjevačko kolo“,je predstavljan dokumentarni film pod naslovom „Ovako smo počeli“ koji je premijerno prikazan 15. studeni u svečanoj dvorani Centra. U filmu su sudjelovali: Antun Letić, Marija Milašin, Ružica Šimić, Ivan Gaković, Tomislav Romić, Rozalija Romić, Josip Skenderović, Nikola Ivankov, Branko Zvekić, Marija Zvekić, Marija Bošnjak, Josip Miković, Stipan Bašić, Marina Skenderović, Stanka Aladžić i Slavica Miljački, Lazo Jaramazović, Ankica Pešut,.
Osnutak HKC-a „Bunjevačko kolo“
Hrvatski intelektualci iz Subotice koji su koji su organizirali i vodili Dužijancu 1968. i 1969. Kada je na njoj bilo više desetina tisuća posjetitelja koncem 1969. uočili su da treba osnovati neku ustanovu koja će stalno raditi na prikupljanju, proučavanju, njegovanju i promicanju kulturne baštine bačkih Hrvata te osigurati uvjeta za nove oblike i sadržaje kulturnoga stvarateljstva.
Tako je 14. prosinca 1969. skupina subotičkih hrvatskih intelektualaca osnovali su inicijativni odbor na čelu s Nacom Zelićem za osnivanje hrvatskog društva. Pripremili su dokumentaciju i sve potrebne suglasnosti društveno političkih organizacija.
18.siječnja 1970. osnovali su Hrvatsko kulturno – umjetničko društvo Bunjevačko kolo' u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Bilo je 354 člana osnivača.
Društvo se bavilo okupljanjem hrvatske mladeži i organiziranjem hrvatskih kulturnih manifestacija u Subotici. Ime Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo »Bunjevačko kolo« je predložio Marko Peić. Iako su neki primijetili da zašto bi se zvalo "Bunjevačko kolo" ako je hrvatsko, budući da su to smatrali nespojivim, ime je onda usvojeno. Kad je HKUD napokon osnovan, bio je nakon 1956. prva i jedina kulturna udruga Hrvata u Subotici, a takvom je ostala i dvadesetak godina poslije.
Za predsjednika je izabran Ivo Stantić, a dopresjednici Josip Stantić i Pajo Pavluković.
Sljedeće je godine HKUD Bunjevačko kolo organiziralo Veliko prelo.
 
Powered by WordPress.