Pjesma "Buđenje prirode" Branke Dačević najbolja pjesma Preprekovog proljeća 2020.

Kultura
Typography

Žiri koji je ove godine po drugi puta odlučivao o najboljoj pjesmi Preprekovog proljeća 2020. radio je u sastavu: Franjo Nagulov, pjesnik iz Vinkovaca, Slađana Varićak, članica uredništva Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada i dr Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka iz Novog Sada i urednica zbornika Prerpekovo proljeće i Preprekova jesen. U uži izbor žiri je uvrstio tri pjesme, i to: Berba Davorke Črnčec, Buđenje prirode Branke Dačević i Među zidovima Mirjane Kiževski.  

Nakon vijećanja, odlučeno je da prvu nagradu ponese pjesma Buđenje prirode Branke Dačević (Novi Sad), drugu nagradu pjesma Berba Davorke Črnčec iz Varaždina, a treću pjesma Među zidovima Mirjane Kiževski iz Kaća. 
Buđenje prirode je pjesma koja slavi dolazak proljeća i pjeva o ljepotama prirode koja se budi. U kratkom stihu, koji prati dinamiku prirodnih promjena i sugeriše radost, autorica polazi od „sunčeva sata“, te navodi znakove nastupajuće godišnje dobi ili početak novoga ciklusa, novoga „života“. Pri tome, sve ono što oko posmatrača opaža – ptice, pčele, cvijeće, voda, polja  –u suglasju je sa emocijom koja se također budi. Pjesma Branke Dačević sadrži elemente anakreontske lirike koja slavi život, prirodu, odiše vedrinom i spoznajom ljubavi. Ova pjesma nam izvrsno dočarava svu sposobnost autorice da mijenja formu, traži i nalazi izričaj kojim će čitateljima prezentirati snagu emocije.
Berba Davorke Črnčec, pak, govori o jesenjoj, zreloj ljubavi. Ona također ispoljava suglasje između osjećanja i prirodnih procesa: započinje opisom noći i mjeseca, koji postaje središnjom slikom, ali se odmah uvodi i slutnja, nagovještaj: „Navučen zastor sakriva/
pjesmu što zri.“ Nakon toga, lirsko se biće izravno obraća nekome koga želi vidjeti. Jasno je da je riječ o prigušenoj erotici, o simbolici koja se uspostavlja između uzavrele emocije i mjeseca, koji je „ugrižen“, „ranjen“, te se mora dopuniti, ispuniti sadržajem. Berba je bez sumnje odraz pjesničkoga kvaliteta, samosvijesti i spisateljske zrelosti Davorke Črnčec.
Među zidovima Mirjane Kiževski je poema koja tematizuje složeni odnos majke i kćeri. Oko ove teme grupišu se i motivi bolesti, osamljenosti, odrastanja, promjena što ih žensko tijelo doživljava (adolescencija, klimakterij). Ispjevana u formi poslanice, u drugome licu, ona predstavlja ispovijed majke kćerci, uz reminiscencije na period kada je njihova veza bila čvršća, odnosno doba ovisnosti maloga bića od majčinske zaštite. Pitanje o potrebi nazočnosti majke među zidinama bolnice zapravo ne govori samo o kćeri, nego i o svrsishodnosti života nakon prihvatanja istine da su naša djeca odrasla i da nas sve manje trebaju. Mirjana Kiževski se doima kao provokativna i moderna u izričaju prozna spisateljica i pjesnikinja, a poema Među zidovima svjedodžba je snage njene poetske ekspresije.
 
Nagrade će biti uručene u travnju 2020. godine, na promociji zbornika Preprekovo proljeće 2020. i tradicionalnoj manifestaciji pod istim nazivom.
 
U Novom Sadu, 6. kolovoza 2019.
Žiri u sastavu:
Franjo Nagulov
Slađana Varićak
dr Dragana V. Todoreskov (predsjednica)
 
Powered by WordPress.