Manifestacije Šokačko veče u Sonti

Kultura
Typography

Kulturno prosvjetna zajednica Hrvata Šokadija iz Sonte organizirala je manifestaciju  Šokačko veče u subotu, 23. studenoga u Domu kulture u Sonti.   

U okviru programa nastupili su članovi HKPD "Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega, KUDH Bodrog iz Monoštora, OKUD Ivo Lola Ribar iz Sonte, domaćini KPZH Šokadija, Mali tamburaši. Tijekom večeri su  proglašeni pobjednici natječaja Za lipu rič. .
Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata „Šokadija“ je kulturno društvo iz Sonte. Utemeljeno je 22. siječnja 2002. a koja je 2006. kupila staru kuću u Sonti kako bi od nje napravila šokačku etno kuću. Počinje svoj rad s folklornom, pjevačkom skupinom i orkestrom, da bi danas u udruzi aktivno djelovao folklorni, dramski, tamburaški, literarno-recitatorski, dječji folklorni odjel. U Sonti je organizirala i promocije, književne i filmske večeri, te likovne i etno izložbe.
Najveća godišnja manifestacija je Šokačko veče, koja se tradicionalno održava u studenom, posljednje subote prije blagdana svete Kate, i ima cilj sačuvati tradicijsku folklornu baštinu sonćanskih Šokaca. Sudjelovali su na brojnim smotrama folklora u Vojvodini (Dužijanca, Dužionica, Dani europske baštine, Mikini dani, Zavitni dan, Festival hrane i glazbe Vojvodine…) i Hrvatskoj (Vinkovačke jeseni, Ðakovački vezovi, Orahovičko proljeće, Kolo na Gaju, Šlingani dani, Šokačko sijelo…)
J.D.
 
Powered by WordPress.