Svečani koncert „Vidakoviću u čast“ u Subotici

Kultura
Typography

Katoličko društvo Ivan Antunović povodom 105. godina od rođenja Albe Vidakovića i 25. godina postojanja zbora Collegium Musicum Catholicum prireilo je svečani koncert pod nazivom Vidakoviću u čast u ponedjeljak, 7. listopada u katedrali bazilici svete Terezije Avilske u Subotici.   

    

Okupljene poštovatelje djela Albe Vidakovića i brojnu publiku koja prati rad komornog ansambla na početku programa pozdravio je vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“. U svome pozdravnome govoru na osobit način pozdravio je s. Bernardicu Đukić, na čiji poticaj je osnovan zbor. 

Zbor Collegium Musicum Catholicum osnovan je 1994. godine u Župi Uskrsnuća Isusova s željom njegovanja sakralne glazbe među mladima. Zborom je u početku ravnala s. Bernardica Đukić iz Družbe sestara Naše Gospe, zatim Nela Skenderović a danas zborom ravna mo. Miroslav Stantić. Na repertoaru zbora nalaze se skladbe od gregorijanskih, preko skladbi iz svih epoha i stilova, do suvremenih skladatelja našeg doba. 
Collegium je kao ansambl uzeo zadatak sačuvati skladbe Albe Vidakovića, hrvatskog  muzikologa i skladatelja, rodom iz Subotice. Zbor kojim dirigira mo. Miroslav Stantić ustrajno radi na ostvarenju svojih ciljeva. I ovaj koncert je veliki doprinos tomu. Sa zborom nastupa i mr. Kornelije Vizin na orguljama kao stalni suradnik i član instrumentalnog ansambla Collegiuma, te je tako bilo i ove večeri. Uz orgulje nastupio je i gudački sastav profesora Muzičke škole u Subotici: Tamás Kiss i Slobodan Steafanović na violini te Krisztina Szabó Tokodi i Adriana Županek na violončelu.
Kroz 25 godina izveden je veliki broj skladbi Albe Vidakovića kako u Subotici tako i diljem Vojvodine, Hrvatske i Europe, a neke od njih su u Subotici doživjele i svoju praizvedbu.
Collegium je ovu večer posvetio Vidakoviću u proslavi svoga 25. godišnjeg djelovanja izabranim  djelima iz  njegova opusa, koja čine na poseban način krunu Vidakovićevih sakralnih skladbi: stavci iz Treće straoslavenske mise (Gospodi pomiluj, Svet i blagoslovljen), moteti Juravit Dominum, Magnificat, Zdravo o moj anđele, Nebeskog dvora poslanik, kao i njegove obradbe iz zbirke Parnasia militia hrvatskog ranobaroknog skladatelja Vinka Jelića (Probasti Domine i Audivi vocem).  Orguljaš Kornelije Vizin maestralno je izveo Fantaziju i fugu u f molu.
Albe Vidaković u rodnoj Subotici dolazi u prvi doticaj sa glazbom, gdje dobiva i prve glazbene poduke u Glazbenoj školi, ali i privatno kod istaknutih subotičkih glazbenika. Bio je svećenik, glazbu je učio u Zagrebu i Rimu gdje je diplomirao kompoziciju i gregorijanski koral na Papinskom institutu za crkvenu glazbu. Djelovao u Zagrebu kao srednjoškolski i visokoškolski nastavnik na Bogoslovnom fakultetu. Bio je osnivač i predstojnik Instituta za crkvenu glazbu pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te urednik časopisa Sv. Cecilija. Skladao je pretežito sakralnu glazbu gdje se ističe niz misa (Staroslavenske, Gregorijana, Gecilijana i dr.). Kao zborovođa zagrebačke katedrale znatno je unaprijedio razinu muziciranja i proširio repertoar katedralnoga zbora. Svoj veliki doprinos dao je i kao znanstvenik i muzikolog.
Održavanje koncerta i srebrnog jubileja su pomogli Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice.
U svojoj 25. godini djelovanja komorni ansambl Collegium Musicum Catholicum  piredio je već  koncert pod nazivom Marijanska nadahnuća u Župi Uskrsnuća Isusova u Subotici, 2. lipnja/juna 2019. Osim koncerta u čast Vidakoviću, u planu je i izdavanje monografije o povijesti zbora, te završni jubilarni koncert koji će se održati u prosincu sa Subotičkim komornim orkestrom, na kome će Collegium izvesti kantatu Gloria in excelsis Deo koju je ovom jubileju Collegiuma posvetio skladatelj i emertitus profesor Akedemije umjetnosti u Novom Sadu prof. Svetozar Saša Kovačević.
Prvi koncert pod u okviru obilježavanja 25 godina komornog zbora Collegium musicum catholicum možete pogledati ovdje na https://youtu.be/C1prOKa0BjQ
 
K.D.
 
Powered by WordPress.