Deset godina rada Udruge građana „Urbani Šokci“ Iz Sombora

Kultura
Typography

Udruge građana „Urbani Šokci“ iz Sombora povodom deset godina rada organizirala je 20.rujna u etno kući Mali Bodrog u Monoštoru  manifestaciju "Monoštor u riječi, slici i pjesmi". U programu su sudjelovali UG „Urbani Šokci“ iz Sombora, ŽVS „Kraljice Bodroga“ KUDHa Bodrog iz Monoštora i pjevačka skupina HKPDa "Silvije Strahimir Kranjčević" iz Berega.   

  

UG „Urbani Šokci“ je osnovana kao udruga Hrvata 2008. godine u cilju njegovanja nacionalnih i kulturnih običaja bačkih Hrvata, posebice Šokaca, očuvanju njihove baštine, specifičnog šokačkog govora - ikavice, hrvatskog književnog jezika, književnosti i kulture.
Ciljevi se realiziraju organiziranjem tematskih okruglih stolova o životu i radu Šokaca, prikupljanjem povijesne građe o poreklu, doseljavanjima na ove prostore, prebivalištima i baštini te publiciranje radova o tim aktivnostima.
Članovi udruge se zalažu za objavljivanje radova na hrvatskom standardnom jeziku i na šokačkoj ikavici, za promoviranje radova i ličnosti u sredstvima javnog informiranja; angažiraju se na stvaranju specifične video, tonske i druge dokumentacije o Šokcima na ovim prostorima.
Udruga organizira manifestaciju Dani hrvatske kulture u Somboru, Međunarodni okrugli stol „Urbani Šokci“ skupa s osječkom udrugom Šokačka grana, i s šokačkim udrugama iz Podunavlja organizira manifestaciju Šokci i baština
 
Powered by WordPress.