Središnja proslava Dužijance 2019.: Dužijanca je zajedništvo ljudskosti, prihvaćanja, zajedništvo rada i slavlja

Kultura
Typography

Središnja se proslava Dužijance 2019. koja je 109 po redu održala 11 kolovoza u Subotici.

               

Središnje slavlje proslave Dužijance 2019. počelo je u crkvi sv. Roka. Ondje je prigodnim obredom župnik mons. dr. Andrija Anišić ispratio i blagoslovio bandaša i bandašicu. Oni su iz te crkve na svečanim zapregama, u pratnji svojih pratitelja te bandaša i bandašica iz Sombora, Svetozara Miletića, Bajmaka, Tavankuta, Đurđina, Žednika, Male Bosne i Mirgeša pošli u katedralu na misu zahvalnicu, noseći sa sobom „krunu“ napravljenu od žita kao simbol Dužijance. 
Euharistijsko slavlje počelo je blagoslovom žitnih klasova koji su pod misom podijeljeni svim sudionicima slavlja kao uspomena na ovogodišnju Dužijancu i kao poticaj da u obiteljima, čuvajući taj blagoslovljeni klas, mole Božji blagoslov za sve usjeve. Svečanu misu zahvalnicu u katedrali bazilici Sv. Terezije, s duhovnog aspekta svakako najvažniji dio proslave „Dužijance”,
U propovijedi biskup Šaško osvrnuo se na Isusove riječi „Ne boj se malo stado! Gdje vam je blago, ondje će vam biti i srce. Blago onima koje gospodar, kada dođe, nađe budne. Kome je mnogo povjereno, više će se od njega iskati“, napomenuvši kako u njima možemo čitati i najveće zapreke za ljudsku sreću i nedostatke u našim suvremenim društvima. „No, Isus nam daje sebe i Radosnu vijest da bismo se trajno vraćali na ispravan put, naime onaj koji vodi prema ispunjenosti koja liječi bolesti naše suvremenosti. Dužijanica je sažetak mudrosti, životnoga iskustva, ljudskih očekivanja i kulturalnih oblika, sposobnih prenositi duboki smisao.“, istaknuo je biskup Šaško. 
U završnom dijelu propovijedi mons. Šaško sažeo je poruke Dužijance „koji imaju snagu ne samo zaliječiti suvremenost, nego ju obnoviti i dati novu snagu“. Očito treba poći od malenosti, od poniznosti koja brzo uviđa što nas nadilazi, da ne budemo oholi; s pomoću nje brzo uočavamo prolaznost i istinu da nas ništa prolazno ne može ispuniti te da u nama živi čežnja za vječnošću. Pozornost prema malenosti pak rađa osjetljivost za darovanost, osjetljivost prema bližnjima, sućut prema ljudskomu trpljenju. Iz njega se razvija zajedništvo, baš kako vidimo u Dužijanci: zajedništvo ljudskosti, prihvaćanja, zajedništvo rada i slavlja. U svemu tome isprepleteno je iščekivanje, strpljivost i zahvalnost na daru. Konačni plod je služenje bližnjima, poštovanje i radost u radosti drugoga čovjeka. Dužijanca ni u jednome svome dijelu nema nasilje.
Nakon svega, kada vidimo što je stvorilo predivnu živu baštinu Dužijance, pokušajmo u Crkvi, u obitelji, u društvenome životu progovoriti jezikom malenosti, vječnosti, iščekivanja, zahvalnosti, darovanosti, služenja i radosti, pozvao je biskup Šaško.
Nakon svečanog euharistijskog slavlja, uslijedila je svečana povorka sudionika „Dužijance“ od katedrale do glavnog gradskog trga. Koračajući i pjevajući subotičkim ulicama prema središnjoj svečanoj bini, koja je bila postavljena na platou ispred stupova nekadašnjeg Narodnog kazališta, članovi folklornih društava i skupina iz zemlje bili su praćeni pljeskom građana koji su nazočili vrhuncu ovogodišnje proslave završetka žetelačkih radova.
Slavlje „Dužijance“ završilo je predajom somuna, blagoslovljenog kruha koji su ovogodišnji bandaš Pavle Horvacki i bandašica Snežana Skenderović, iz Subotice, ponijeli iz crkve i predali ga gradonačelniku Subotice mr. Bogdanu Labanu, koji ga je uzdignutog pokazao na sve četiri strane grada, te održao prigodni govor u kojem je među ostalim rekao da slavljenjem Dužijance kao naslijeđa prošlih generacija, naših predaka, „koji su u srž svog i našeg bića utkali univerzalne vrijednosti: predanost, marljivost, slobodu, požrtvovanje, Subotica je uspjela razviti se, održati, ojačati i izrasti u zajednički dom 21 nacije, koje složno žive, u komšijskoj i bratskoj ljubavi i skladu“. Istaknuo je da slavlje Dužijance u sebi ima vrednote koje nadilaze mjesne okvire naglasivši da je „Dužijanca biser u besprijekornom snopu klasja raznolikosti Srbije“.
 
Slavlje Dužijance 2019. započela je u petak 9. kolovoza kada se održao kulturno umjetnički program na Gradskom trgu na kom je mons. Stjepan Beretić predstavlo ovogodišnjeg bandaša Pavla Horvackog i bandašicu Snežanu Skenderović. Tijekom Tamburaške večeri održan je izbor pratilaca na kom su izabrani: kao prvi Dunja Šimić i Filip Šarćević, Regina Dulić i David Bedić kao drugi i Magdalena Temunović i David Čota kao treći par.
U glazbenom dijelu nastupili su tamburaški sastavi: Ruže, Amajlija, San, Uspomene i Hajo. Te su večeri dodijeljene i nagrade najboljim aranžerima izloga u duhu dužijance. Najljepše su uredili izloge: Slavica Temunović i Marina Piuković; Iris Miljački i Emina Kujundžić te Zorica Ivković, Helena Štrbo i Vesna Čović.
U subotu 10. kolovoza na Gradskom trgu održana je Skupština risara i nastup folklornih ansambala. Nakon smotre risara slijedila je folklorna večer na kojoj su nastupile skupine: HKC „Bunjevačko kolo“ – Subotica; KUD „Vuk Karadžić“ – Temerin; HKPD „Matija Gubec“ – Tavankut; OKUD „Mladost“ – Subotica; KUD „Mirče Acev“ – Prilep, R. S. Makedonija; MKC „Népkőr” – Subotica; KUD „Đoko Patković“ – Bobota, Republika Hrvatska; HKUD „Kolo“ – Subotica; OKUD „Mladost“ – Subotica. Središnje slavlje proslave Dužijance 2019. možete pogledati ovdje na portalu na http://www.hnl.org.rs/nova/videos/2231-sredisnje-slavlje-proslave-duzijance-2019
I.Z.
 
Powered by WordPress.