Središnje slavlje proslave Dužijance 2019.

Središnje slavlje proslave Dužijance 2019. počelo je u crkvi sv. Roka. Ondje je prigodnim obredom župnik mons. dr. Andrija Anišić ispratio i blagoslovio bandaša i bandašicu. Oni su iz te crkve na svečanim zapregama, u pratnji svojih pratitelja te bandaša i bandašica iz Sombora, Svetozara Miletića, Bajmaka, Tavankuta, Đurđina, Žednika, Male Bosne i Mirgeša pošli u katedralu na misu zahvalnicu, noseći sa sobom „krunu“ napravljenu od žita kao simbol Dužijance. 

Euharistijsko slavlje počelo je blagoslovom žitnih klasova koji su pod misom podijeljeni svim sudionicima slavlja kao uspomena na ovogodišnju Dužijancu i kao poticaj da u obiteljima, čuvajući taj blagoslovljeni klas, mole Božji blagoslov za sve usjeve. Svečanu misu zahvalnicu u katedrali bazilici Sv. Terezije, s duhovnog aspekta svakako najvažniji dio proslave „Dužijance”,
Nakon svečanog euharistijskog slavlja, uslijedila je svečana povorka sudionika „Dužijance“ od katedrale do glavnog gradskog trga. Koračajući i pjevajući subotičkim ulicama prema središnjoj svečanoj bini, koja je bila postavljena na platou ispred stupova nekadašnjeg Narodnog kazališta, članovi folklornih društava i skupina iz zemlje bili su praćeni pljeskom građana koji su nazočili vrhuncu ovogodišnje proslave završetka žetelačkih radova.
Slavlje „Dužijance“ završilo je predajom somuna, blagoslovljenog kruha koji su ovogodišnji bandaš Pavle Horvacki i bandašice Snežana Skenderović, iz Subotice, ponijeli iz crkve i predali ga gradonačelniku Subotice mr. Bogdanu Labanu, koji ga je uzdignutog pokazao na sve četiri strane grada s nadom da će biti dosta kruha za sve stanovnike grada Subotice.
 Hrvatske novine vijesti