HKUPD„Stanislav Preprek“ Novi Sad: Deseto po redu Preprekovo proljeće

Kultura
Typography

Deseto po redu Preprekovo proljeće, književno-pjesničko slavlje rođendana Stanislava Prepreka, po kojem ime nosi Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo iz Novog Sada, održano je 25. travnja 2019. godine u Kulturnom centru Novog Sada.  Najbolja pjesma Preprekovog proljeća 2019 je pjesma „Poezija“ Maje Gračan Livada (Ruma,) , a 2. nagradu je osvojila pjesma „Dovoljan mi je Nerudin osmijeh“ Vesne Andrejić Mišković (Slavonski Brod) i 3. pjesma „U noćima zgusnute tmine“ Anđelke Korčulanić (Split)    

U okviru Hrvatskog kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva „Stanislav Preprek“ (HKUPD) u Novom Sadu nekoliko članova Literarne sekcije izdaje 2009. godine prvu zbirku svojih pjesama pod nazivom Preprekovo proljeće. To su: Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Branka Dačević, Bosiljko Kostić, Mladen Franjo Nikšić, Marijan Piljić i Mladen Šimić. Ta zbirka je imala četrdesetak stranica, ali je bila prvi veliki korak i začetak onoga u šta se danas pretvorila zbirka i ova sekcija. Književni klub „Stanislav Preprek“ danas ima dvadesetak aktivnih članova. Članovi Kluba inače do sada imaju preko četrdeset izdanih sopstvenih knjiga.
Ženska pjevačka skupina HKUPD“, sa svojih dvadesetak članica, također vrlo uspješno djeluje i njeguje tradicijsku glazbu hrvatskoga naroda od Dalmacije, preko Istre, Zagorja, Međumurja, Slavonije, pa sve do Vojvodine. Na njihovom repertoaru se mogu pronaći i skladbe koje polako tonu u zaborav u krajevima u kojima su i nastale, te se može slobodno reći da Ženska pjevačka skupina zaista čuva jednu esenciju hrvatske tradicije.
Da se podsjetimo da je Žiri koji odlučuje o nagradi za najbolju pjesmu radio je u sastavu: Franjo Nagulov, pjesnik iz Vinkovaca, Slađana Varićak, članica uredništva Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada i dr Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka iz Novog Sada i urednica zbornika Preprekovo proljeće i Preprekova jesen. 
U uži izbor Žiri je uvrstio tri pjesme, i to:
1.Poezija Maje Gračan Livada (Ruma), 2.Dovoljan mi je Nerudin osmijeh Vesne Andrejić Mišković (Slavonski Brod), 3.U noćima zgusnute tmine Anđelke Korčulanić (Split)
Maja Gračan Livada, u osebujnom, eliptičnom stilu kratkoga stiha i brzih smjena slika, ispisala je pjesmu koja govori o prirodi poezije. U svakom njezinom stihu, uz riječ pjesma autorica nudi po jedan epitet koji bi definirao različite vrste pjesme, ali i njene namjere (npr. oproštajna pjesma). Ritmičnost ovih stihova počiva na ponavljanju određenih riječi (poezija, pjesma), ali se ovakvom uporabom iskaza zapravo iznova postavljaju pitanja o mjestu i ulozi poezije u svijetu i društvu. Ironijski pristup karakterizira ne samo nagrađene stihove Maje Gračan Livada, nego i cjelokupno njezino stvaralaštvo koje broji tri samostalne pjesničke knjige (Gde su nestala sva ta nežna osećanja (1999), Ima tu nešto (2006) i Među nama rečeno (2016).
Pjesma Dovoljan mi je Nerudin osmijeh Vesne Andrejić Mišković ispisana je u drugome licu, u formi poslanice, vjerojatno muškome subjektu, voljenom biću, od kojeg se njezino lirsko ja oprašta. Ovu pjesmu slobodnoga stiha karakterizira i melenkolija, ali i izvjestan spokoj što ih krhko i nježno biće osjeća udaljeno od materijalnoga svijeta i uronjeno u nepregledne, nebeske sfere.
U noćima zgusnute tmine Anđelke Korčulanić pjesma je koja za osnovnu stilsku figuru uzima često korištenu metaforu broda, koja bi se mogla tumačiti kao ispovedanje života. Njezina zgusnuta tmina rađa refleksiju, ali i duboku emociju, kao posljedicu sumiranja pređenoga životnog puta. Ljepotom izričaja i dubinom misli ova pjesma podsjeća na nasljeđe simbolizma, premda, oslikavajući tijelo, sugerira određeni ženski kut posmatranja svijeta. 
Podsjetimo, u širi izbor natječaja ušle su pjesme Putovanje Stjepana Crnića (Zagreb), Zgusnuta pjesma Davorke Črnčec (Varaždin), Kuća Deana Ganze (Zagreb), Kraj ljeta Mrijane Kiževski, te Božićno drvce Stanka Krnjića (Župa Dubrovačka).
J.D.
 
Powered by WordPress.