Dani hrvatske kulture u Somboru

Kultura
Typography

Dani hrvatske kulture u organizaciji UG „Urbani Šokci“ iz Sombora odražani su 23. studenog. U okviru manifestacije Dani hrvatske kulture, UG "Urbani Šokci" iz Sombora su obilježili i desetu obljetnicu od osnutka. Dani su započeli Međunarodnim okruglim stolom „O Šokcima je rič“.       

U maloj sali Gradske kuće održan je Međunarodni okrugli stol "O Šokcima je rič" na kojem je sudjelovalo sedam predavača iz Republike Hrvatske,Republike Mađarske i iz Republike Srbije, točnije,iz Bačke. Doc.dr.sc.Silvija Ćurak je izlagala temu Bačke riči, prof.dr.sc Ljiljana Kolenić Leksik u slavonskom dijalektu-značenjska polja, obe iz Osijeka, Milica Tarađija iz Pečuha je govorila o temi Tko su seoski Šokci, Zlata Vasiljević o desetogodišnjem radu UG"Urbani Šokci, diplomirana teoretičarka umjetnosti Milica Lerić o glazbeniku Miki Ivoševu iz Berega. O doprinosu očuvanja hrvatske kulture kroz rad KUDH"Bodrog, govorila je magistra pedagogije,etnologije i kulturne antropologije Sonja Periškić Pejak, a Marija Šeremešić o Monoštoru u romanu Josipa Pašića "Kraj našeg Dunava". Rad je poslala i dr.sc.Vlasta Markasović iz Vinkovaca. U 2019.godini objavićemo sve radove u Zborniku "O Šokcima je rič"2015.-2018.
U večernnim satima održan je kulturno-umjetnička večer na kojoj su evocirane uspomene na desetogodišnji rad Udruge, uručene zahvalnice, održana je revija tradicijskog ruha, a sve to uveličale su pjesmom "Kraljice Bodroga"i Mješovita klapa "Prvi komin Snježanin" iz Zagreba. Nakon programa,upriličena je večera i druženje uz glazbu.
UG „Urbani Šokci“ je osnovana kao udruga Hrvata 2008. godine u cilju njegovanja nacionalnih i kulturnih običaja bačkih Hrvata, posebice Šokaca, očuvanju njihove baštine, specifičnog šokačkog govora - ikavice, hrvatskog književnog jezika, književnosti i kulture.
Ciljevi se realiziraju organiziranjem tematskih okruglih stolova o životu i radu Šokaca, prikupljanjem povijesne građe o poreklu, doseljavanjima na ove prostore, prebivalištima i baštini te publiciranje radova o tim aktivnostima.
Članovi udruge se zalažu za objavljivanje radova na hrvatskom standardnom jeziku i na šokačkoj ikavici, za promoviranje radova i ličnosti u sredstvima javnog informiranja; angažiraju se na stvaranju specifične video, tonske i druge dokumentacije o Šokcima na ovim prostorima.
M.Š
Powered by WordPress.