„Preprekovo proljeće“ tradicionalna kulturna manifestacija Hrvata u Novom Sadu

Kultura
Typography

Tradicionalna, osma po redu, kulturna manifestacija Hrvata u Novom Sadu, „Preprekovo proljeće“, održat će se ove godine u subotu, 22. travnja, sa početkom u 19.00 sati u sali Mali amfiteatar na SPENS-u. Ulaz je slobodan.            

                                

 
Manifestacija „Preprekovo proljeće“ praktično predstavlja promociju zbirke pjesama članova Književnog kluba Hrvatskog kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada nastalih u prethodnoj godini. Tako ova, osma po redu zbirka pjesama ima naslov „Preprekovo proljeće 2016.“, a bit će pretstavljena uz bogat kulturno-umjetnički program u kojem učestvuju i članovi ostale dvije sekcije ovog Društva, dramska i glazbeno-pjevačka. 
Manifestacija se održava povodom dana rođenja Stanislava Prepreka (Šid 1900 – Petrovaradin 1982), hrvatskog književnika, skladatelja, zborovođe, orguljaša, melografa, prevoditelja, knjižničara i pedagoga, čije ime nosi ovo Društvo. Kako ove godine taj dan, 16. travnja, pada na Uskrs, manifestacija je pomjerena na 22. travanj.
Predviđeno je da program vodi Vesna Aršinov uz prigodnu Power Point prezentaciju Ivana Dermanova. 
Cijenjene posjetitelje i uvažene goste pozdravit će predsjednik Društva Krešimir Tkalac, a očekuje se i da će im se obratiti i predstavnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji, predstavnik Autonomne Pokrajine Vojvodine, te Grada Novog Sada.
Zatim će ženska pjevačka skupina „Preprek“, uz pratnju muzičkog tria, izvesti splet narodnih pjesama iz Dalmacije, a poslije toga će o zbirci pjesama „Preprekovo proljeće 2016.“ govoriti nosilac ovog projekta Dragana V. Todoreskov, doktorica književnosti i književna kritičarka, te recenzenti zbirke vlč. Marko Kljajić i mr Pavel Domonji.
U prvom bloku svoje stihove će govoriti članovi Književnog kluba „Preprek“ Siniša Božulić, Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Lana Dermanov,  Maja Gračan Livada i Franjo Kopecki, a kao gošća Božica Zoko. Naime, od pretprošle godine Uredništvo kao goste poziva troje eminentnih pjesnika iz jednog dijela Hrvatske, pa su tako u zbirci pjesama „Preprekovo proljeće 2015.“ bile zastupljene tri autorice iz Rijeke, Silvija Benković Peratova, Ljubica Kolarić Dumić i Vera Primorac, dok su ovaj put to Božica Zoko, Franjo Džakula i Franjo Nagulov, članovi Društva hrvatskih književnika, Ogranak osiječko-baranjsko-srijemski. 
Svi autori će govoriti po jednu pjesmu iz zbirke „Preprekovo proljeće 2016.“ i po jednu po izboru iz svog opusa.
Zatim će ženska pjevačka skupina „Preprek“ izvesti splet narodnih pjesama iz Međumurja i Podravine, a svoje stihove u drugom bloku govorit će članovi Književnog kluba „Preprek“ Manda Jakšić, Marko Kljajić, Bosiljko Kostić, Mladen Franjo Nikšić i Marijan Piljić, a kao gost Franjo Džakula.
Poslije spleta narodnih pjesama iz Slavonije i Srijema u izvedbi ženske pjevačke skupine „Preprek“, kratak monolog pod nazivom „Sisi“ izvest će voditeljica dramske sekcije Društva Branka Dačević, a na tekst Branimira Miroslava Tomlekina.
U trećem bloku svoje stihove govorit će članovi Književnog kluba „Preprek“ Ljerka Radović, Branimir Miroslav Tomlekin, Slađana Varićak i Zlatko Urbanek, a kao gost Franjo Nagulov.
Slijedi dodjela zahvalnica gostima i donatorima i završna riječ  predsjednika Društva.
         Pozivaju se svi prijatelji HKUPD „Stanislav Preprek“ da svojom nazočnošću pridonesu lijepoj atmosferi te večeri. 
         Molimo da posjetite naš sajt www.stnislavpreprek.org.
 
                                                                                 Branimir Miroslav Cakić
                                                                                 voditelj Književnog kluba
                                                                                HKUPD „Stanislav Preprek“
 
Powered by WordPress.