HKUPD „Stanislav Preprek“ na 23. međunarodnom Salonu knjiga

Kultura
Typography

Književni klub HKUPD „Stanislav Preprek“  iz Novog Sada je do sada izdao u okviru Društva osam zbirki pjesama i jednu zbirku kratkih priča, a članovi Kluba pojedinačno još četrdeset i četiri knjige. Ovaj cijelokupni opus predstavljen je na 23. međunarodnom Salonu knjiga u Novom Sadu u hali „Master“ na centralnoj pozornici u subotu, 11. 3. 2017., sa početkom u 12.00 sati i u trajanju od jedan sat.            

 

 

                                   

Prvo je voditeljica Vesna Aršinov iz konferanse koju je napisao Branimir Miroslav Cakić, voditelj Književnog kluba u HKUPD „Stanislav Preprek“, pročitala uvodni dio, koji je kratki prikaz onoga što se htjelo pokazati na Salonu, na kojeg ovo društvo izlazi prv put od svog osnutka:
  Društvo HKUPD „Stanislav Preprek“ osnovano je prije nepunih dvanaest godina i poznato je najviše po radu literarne sekcije u kojoj 2009. godine šest autora izdaju prvu zbirku pjesama pod nazivom „Preprekovo proljeće“. Literarna sekcija je danas izrasla u Književni klub s dvadesetak članova, a prošle godine je izdala osmu zaredom zbirku pjesama pod nazivom Preprekovo proljeće 2016., koja se sastoji od pjesama petnaest članova Književnog kluba i troje autora, ovog puta iz Osijeka, pošto su autori-gosti u zbirci svake godine iz drugog grada u Republici Hrvatskoj.
Promocija zbirki pjesama, uz bogat kulturno umjetnički program, održava se svake godine u Novom Sadu na manifestaciji pod nazivom „Preprekovo proljeće“, a na dan rođenja Stanislava Prepreka, 16. travnja.    
Stanislav Preprek je rođen u Šidu 1900. godine, a umro je u Petrovaradinu 1982. godine. Za života je stekao ime velikog i cijenjenog skladatelja, ali i melografa, zborovođe i orguljaša. Bio je pjesnik, prozaist, nadareni likovnjak, prevoditelj i poliglot. Službovao je kao učitelj, a po umirovljenju i kao knjižničar.                                 
U njegovu čast Društvo nosi njegovo ime.
Književni klub Društva je prošle godine izdao i prvu zbirku kratkih priča pod nazivom Preprekova jesen 2016., a po raspisanom natječaju na kojem su mogli sudjelovati svi autori  koji pišu na standardnom hrvatskom jeziku.  
Natječaj za slijedeću zbirku kratkih priča je upravo u tijeku i na sajtu Društva se mogu vidjeti uvjeti natječaja. 
Promocija zbirki kratkih priča, uz bogat kulturno umjetnički program, održava se svake godine u Novom Sadu na manifestaciji pod nazivom „Preprekova jesen“, a  na dan osnutka Društva, 10. listopada.
Nadamo se da će i ova kulturna manifestacija Hrvata u Novom Sadu postati tradicionalna i na razini Pokrajine, kao što je to već „Preprekovo proljeće“.   
HKUPD „Stanislav Preprek“ ima još i dramsku sekciju, koja je do sada izvela tri kazališne predstave i glazbeno pjevačku sekciju, koja je na svojim brojnim nastupima oduševljavala publiku diljem Vojvodine, kao i na gostovanjima u Hrvatskoj, Makedoniji i drugdje. 
Uz cjelokupni prikaz knjiškog opusa Književnog kluba Društva, a koji se sastoji od preko pedeset naslova, ovom prilikom želimo govoriti prije svega o tri posljednja izdanja. To su: 
- zbirka kratkih priča Preprekova jesen 2016.,  
- zbirka pjesama Preprekovo proljeće 2016. i 
- nova zbirka pjesama članice Društva Ljerke Radović pod nazivom Refleksija nutrine, čija je ovo praktično promocija. – rekla je voditeljica.
Zatim je o zbirci kratkih priča Preprekova jesen 2016. govorio je mr Pavel Domonji, recenzent zbirke, podsećajući na manifestaciju „Preprekova jesen“ održanu u Kulturnom centru Novog Sada 10. listopada 2016. godine. Na njoj je ova zbirka praktično promovisana, uz program HKUPD „Stanislav Preprek“ koji  je svojim sadržajem, visokim kulturno-umjetničkim dometom i frenetičnim aplauzom publike pokazao da jedna amaterska hrvatska udruga, praktično bez uslova i sredstava za rad, samo svojim srcem i entuzijazmom, može ostvariti jednu ovakvu kulturnu večer. Mr Domonji je dao naglasak na tri prvonagrađene kratke priče:
- Znaci Denisa Peričića, književnika iz Varaždina, 
- Nogometaši Siniše Božulića, književnika iz Novog Sada i 
- Zagazio je mrava Zdravka Odorčića, književnika iz Zagreba, 
kao i o još pet kratkih priča koje su ušle u uži izbor za nagrade, pri čemu je posebno naglasio sociološku komponentu priča Siniše Božulića u drugonagrađenoj priči Nogometaš, kao i  priči Kolica, te SF fantastiku u priči Branimira Miroslava Tomlekina AS ljubav.  
Zbirku pjesama Preprekovo proljeće 2016., koja je upravao izašla iz tiska i čija će zvanična promocija biti na manifestaciji „Preprekova jesen“, predstavio je vlč. Marko Kljajić pročitavši svoju recenziju te zbirke pod nazivom Sedamdeset devet lirskih plamičaka i naglasivši da ju posebno obogaćuje poezija Božoce Zoko, Franje Džakule i Franje Nagulova, „gostiju“ iz Osijeka, a članova Društva hrvatskih njiževnika, Ogranak Slavonsko-baranjsko-srijemski. Na kraju je vlč. Marko Kljajić govorio jednu svoju pjesmu iz te zbirke.
O zbirci pjesama Ljerke Radović Refleksija nutrine govorile su Dragana Todoreskov, doktorica književnosti i književni kritičar, te Branka Ilić, profesorica psihologije.        
Dragana Todoreskov je rekla da himnično slavljenje ljubavi u poeziji Ljerke Radović traje iz ciklusa u ciklus. Neizmjerno povjerenje u ljubav, što ju je davala ali prije svega dobijala (Vaša me ljubav ljubila) poprima katkad romantičarski zanos i najviši stupanj uzbuđenja. No, pjesnička sredstva kojima se od patetike brani ova poezija jesu posezanje za koloritom i ambijentalnom usaglašenošću sa stanjem duše, te sinestezija boja, mirisa i oblika što ih ove pjesme slobodnog stiha nude u izobilju, kao i zvučni efekat koji proizvode. Iako je zbirka pjesama Refleksija nutrine tek druga njena knjiga, u pojedinim se pjesmama vidi snažan i autentičan osobni pečat Ljerke Radović što odaje pjesnika koji kontinuirano piše i koji će nas, nadajmo se, i u narednom periodu iznenaditi novim pjesmama.Profesorica psihologije Branka Ilić je govorila o snažnom prenošenju Ljerkinih emocija iz teških preživljenih trenutaka u životu u svoje pjesme, jer Ljerku osobno poznaje, uspješno prebrodivši te renutke vjerom da ljubav pobjeđuje.
U drugom dijelu programa pojedinačno su se, u trajanju od nekoliko minuta zbog zgusnutog sadržaja, predstavili pojedini autori članovi Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“, govoreći o sebi i svom radu i recitujući po jednu pjesmu iz svog opusa. Prethodno bi voditeljica pročitala kratak životopis svakog od prisutnih autora, a zastupljenih  u zbirci pjesama Preprekovo proljeće 2016.
Bili su to Siniša Božulić, Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Maja Gračan Livada, Marko Kljajić, Ljerka Radović i Branimir Miroslav Tomlekin, pri čemu je svako od njih govorio po jednu svoju pjesm po slobodnom izboru, dok je Božulićevu i Tomlekinovu pjesmu govorila voditeljica. 
Tjekom cjelokupnog programa na ekranu su se smjenjivali odgovarajući slajdovi što ih je majstorski izradio i rasporedio Ivan Dermanov, čovjek zadužen za najsuvremeniju računalnu video i zvučnu obradu u Društvu
Nastup HKUPD „Stanislav Preprek“ na Salonu knjiga pratila je Redakcija programa na hrvatskom jeziku RTV2 i dala kratki prikaz na Dnevniku na hrvatskom jeziku 13. travnja 2017. godine, a polsatna emisija „Svjetionik“ od 19. travnja cijela je posvjećena HKUPD „Stanislav Preprek“.
 
    Opus Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“:
-osam zbirki poezije Preprekovo proljeće (2009 – 2016);
-zbirka kratkih priča Preprekova jesen (2016);
-Siniša Božulić: zbirka pjesama Buđenje čoveka (2013) i roman Rat prvi, drugi, treći... (2016);
-Jelisaveta Buljovčić Vučetić: zbirke pjesama Život je tajna (1994), San na Moravi (2009), Orfeji mira (2004), Leteća crkva (2010), Draga sićanja (2010), Treći kod (2012) i Vojvođanski vidik (2013);
-Maja Gračan Livada: zbirke pjesama Gdje su nestala sva ta nježna osjećanja (1999), Ima tu nešto (2006) i  Među nama rečeno (2016);
-Marija Lovrić: knjige za djecu Lukava koka (1998), Suncokret (2003) i Galeb (2011) i dvojezična monografija Slovenci u Novom Sadu (2013);
-Marko Kljajić: zbirke pjesama U istini trećeg dana (1994), Getsemanski plodovi duše (1999), Jesenja snoviđenja (2006) i Rumeni sutoni (2014), monografije Golubinci kroz povijest i Slankamen kroz povijest (1996), Sveti Juraj u Petrovaradinu (2004), Surčin kroz povijest (2010) te kronika Kako je umirao moj narod (1996); 
-Mladen Franjo Nikšić: zbirke pjesama Pjesme (1996), Poezija trećeg doba (1997) i Pjesme (2014);
-Marijan Piljić: dnevnički zapisi Mijovnik (2013);
-Ljerka Radović: zbirke pjesama Osmjeh u mokrom kaputu (2014) i Refleksija nutrine (2017. – promocija na Salonu knjiga);
-Mladen Šimić: povijesna monografija Odlazak i povratak Hrvata u Europu (2009), pripovjetke Prohladno vrijeme (2010) i zbirka pijesama Kasno prođoh (2015);
-Branimir Miroslav Tomlekin: zbirka pjesama Salauka (2013), četiri zbirke satirično-humorističkih priča Za sve je kriv moj deda, Slatko kod Dunje,  Gaudeamus idi u tur (2013) i Nasukana mornarica (2014), ratni roman Godine zaslepljujućih boja (2014) te kronološko povijesne knjige Hrtkovci, priče o onom što je nekad bilo, Hrtkovci, priče o sudbini jednog sela, Hrtkovci, priče o staroj kući i o mladosti (2015) i Srem na vetrometini istorije (2016).
Posjetite sajt Društva:  www.stanislavpreprek.org 
                                                                                     Branimir Miroslav Cakić
                                                                                    voditelj Književnog kluba
                                                                                                 HKUPD „Stanislav Preprek 
 
 
 
 
 
 
Powered by WordPress.