XXV. Izložba božićnjaka u Subotici

Vijesti
Typography

U organizaciji Etnološkog odjela „Blaško Rajić“ pri  Katoličkom društvu „Ivan Antunović“, u petak 10. prosinca otvorena je XXV. izložba božićnjaka u Predvorju Gradske kuće u Subotici. Tradicionalna Izložba božićnjaka održava se od 1997. godine uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana, Božića.

 
 Na ovogodišnjoj jubilarnoj 25. Izložbi božićnjaka bilo je izloženo 35 božićnjaka. Izložba je okupila zaista veliki broj pozvanih gostiju kao i drugih zainteresiranih za ovu lijepu tradiciju Hrvata u Bačkoj.
Valja spomenuti, kako su i ove godine u Subotici i okolnim mjestima, kao uvod i priprava za ovu izložbu, organizirane radionice izrade božićnjaka u vrtićima, školama, župama i udrugama kulture. Isto je tako spomena vrijedno da ima izlagača koji su sudjelovali na svih dosadašnjih 25 izložbi.
Program su započela djeca iz subotičke župe Marije Majke Crkve adventskom pjesmom „Visom leteć“. Nazočne je pozdravio Josip Štefković, predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“. U svom obraćanju izrazio je zahvalnost svima onima koji sudjeluju u organiziranju izložbe božićnjaka, pogotovo pročelnici Etnološkog odjela Jeleni Piuković koja je postavku izložbe koordinirala i pripremila.
Izložbu je otvorio preč. Željko Šipek, župnik župe Marija Majka Crkve iz Subotice. On je u svome obraćanju kazao: „Svaki Božićnjak je zapravo likovno pokazana teologija Božića. Molitva zahvale za sve što je Bog ljudima podario milošću u ovoj godini, želja za dobro odhranjivanje svega što salašara okružuje i što mu život znači. Uz to Božićnjak je salašarski Betlehem, s novorođenim Isusom u salašarskom okruženju, a to nije daleko od najdublje teologije utjelovljenja, jer se Isus utjelovljuje i sad pod oblikom kruha u svetoj misi…“
Na koncu su djeca otpjevala božićnu pjesmu „Radujte se anđeli“.
Program je vodila Josipa Stantić. Po završetku programa, Jelena Piuković, pročelnica Etnološkog odjela „Blaško Rajić“ uručila je izlagačima božićnjaka i ostalim sudionicima prigodne zahvalnice.
Uz izložene božićnjake, priređene su i dvije prodajne izložbe: Likovnog odjela HKC-a „Bunjevačko kolo“ iz Subotice i Likovno-slamarskog odjela HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta s kojima Društvo „Ivan Antunović“ njeguje dobru suradnju.
Izložba je priređena uz potporu Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – zajednice i Grada Subotice.
Božićnjaci  se mogu pogledati radnim danom do 17. prosinca u Predvorju (Vestibilu) Gradske kuće u Subotici.
 
 
Jelena Piuković, pročelnica Etnološkog odjela „Blaško Rajić“
i Josip Štefković, predsjednik Društva 
 
Powered by WordPress.