Središnja proslava Dužijance 2021.: Da budemo ponosni na povijest, kulturno i duhovno naslijeđe

Vijesti
Typography

Središnja se proslava Dužijance 2021. koja je 111. održala se 8 kolovoza u Subotici.  

Središnje slavlje proslave Dužijance 2021. počelo je u crkvi sv. Roka. Ondje je prigodnim obredom župnik mons. dr. Andrija Anišić ispratio i blagoslovio bandaša i bandašicu. Oni su iz te crkve na svečanim zapregama, u pratnji svojih pratitelja te bandaša i bandašica iz Tavankuta, Đurđina, Žednika, Male Bosne pošli u katedralu na misu zahvalnicu, noseći sa sobom „krunu“ napravljenu od žita kao simbol Dužijance. 
Euharistijsko slavlje počelo je blagoslovom žitnih klasova koji su pod misom podijeljeni svim sudionicima slavlja kao uspomena na ovogodišnju Dužijancu i kao poticaj da u obiteljima, čuvajući taj blagoslovljeni klas, mole Božji blagoslov za sve usjeve. Svečanu misu zahvalnicu u katedrali bazilici Sv. Terezije, s duhovnog aspekta svakako najvažniji dio proslave „Dužijance”.
Svečano euharistijsko slavlje, središnja zahvalnost Bogu na ovogodišnjim plodovima žetve, predvodio je Avilske đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić s subotičkim biskupom Slavkom Večerinom.
Obraćajući se subotičkom biskupu Večerinu, mons. Ćurić istaknuo je “zahvalnost što je Božja promisao naše dvije biskupijske zajednice postavila jednu uz drugu. Ta je blizina u prošlosti, kao i danas, omogućila i poticala jako lijepe korake uzajamne suradnje i solidarnosti. Spomenemo se sina Subotice i župnika ove župe, a potom našega đakovačkog i srijemskog biskupa Pavla Sučića, čije smo se 250. obljetnice rođenja spomenuli prije nekoliko godina”, kazao je on. Obraćajući se napose mladima, propovjednik je zaključio: “Slavlje Dužijance nije samo sjećanje na prošlost. U Dužijanci je i poziv da svoja srca i svijet u kojem živimo još više otvaramo novosti života koja nam dolazi od Krista. Tu prepoznajemo neuništivu klicu preobražaja da zato budemo snažniji u vjeri, radosniji u nadi, odvažniji za korake ljubavi i solidarnosti. Da budemo ponosni na povijest, kulturno i duhovno naslijeđe i identitet našega hrvatskoga naroda, u bunjevačkoj i šokačkoj grani ovih krajeva, a istovremeno osjetljivi za realizam današnjih prilika, uvijek otvoreni za napredak i širinu koja nas uvijek nadahnjuje za iskreni dijalog i suživot s narodima s kojima dijelimo ljepotu i gradimo kulturu ovoga grada i svoga zavičaja”.
Nakon svečanog euharistijskog slavlja, uslijedila je svečana povorka sudionika „Dužijance“ od katedrale do glavnog gradskog trga. Koračajući i pjevajući subotičkim ulicama prema središnjoj svečanoj bini, koja je bila postavljena na platou ispred stupova nekadašnjeg Narodnog kazališta, članovi folklornih društava i skupina bili su praćeni pljeskom građana koji su nazočili vrhuncu ovogodišnje proslave završetka žetelačkih radova.
Slavlje „Dužijance“ završilo je predajom somuna, blagoslovljenog kruha koji su ovogodišnji bandaš Daniel Kujundžić i bandašica Kristina Matković, iz Subotice, ponijeli iz crkve i predali ga gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću
U subotu 10. kolovoza na Gradskom trgu održana je Skupština risara i nastup folklornih ansambala. Nakon smotre risara slijedila je folklorna večer.
Središnja proslava Dužijance 2021. počelo je u petak 6. kolovoza kada se održao kulturno umjetnički program na Gradskom trgu. Mons. Stjepan Beretić je predstavio ovogodišnjeg bandaša Daniela Kujundžića i bandašicu Kristinu Matković., a održao se izbor pratilaca i proglašenje najljepšeg izloga.
 
Powered by WordPress.