Središnja proslava Dužijance 2018. u Zagrebu

Vijesti
Typography

Središnja se proslava Dužijance 2018. održava 12 kolovoza u Subotici a počinje ispraćajem bandaškog para iz župe sv. Roka s početkom u 8.45h. U svečanom mimohodu, u kojem sudjeluju barjaktar dužijance, mnogobrojni jahači i ukrašene zaprege s djevojkama i mladićima u bunjevačkoj nošnji, bandaški par odlazi u katedralu gdje se na svečanoj misi blagoslivljaju žitna kruna i drugi simboli i darovi s početkom u 10.00 h.                

Nakon mise u mimohodu se odlazi na središnji gradski trg, gdje se, na pozornici stiliziranoj u obliku „salaša“, prikazuje doček risara. U nastavku svečanosti bandaški par gradonačelniku, kao domaćinu grada i svih sudionika proslave, predaje kruh od novog brašna. Istog dana navečer održava se „bandašicino kolo“. 
Slavlje Dužijance 2018. počinje u petak 10. kolovoza s početkom u 20.00 h kada se održava kulturno umjetnički program na Gradskom trgu i predstavljanje ovogodišnjeg bandaša i bandašice, izbor pratilaca i proglašenje najljepšeg izloga. U subotu 11. kolovoza na Gradskom trgu s početkom u 20.00 h održava se Skupština risara i nastup folklornih ansambala.
Dužijancu, po prvi put se predstavlja i u hrvatskoj metropoli, u Zagrebu,  18. i 19. kolovoza ove godine. Program predstavljanja Dužijance u Zagrebu za 18. kolovoz: 12h – Otvorenje izložbe „Bunjevačko veliko ruvo“ – Etnografski muzej, 20h – Tamburaška i folklorna večer - Trg bana Josipa Jelačića. 
Nedjelja, 19. Kolovoza: 10h – Svečano euharistijsko slavlje – katedrala Uznesenja  Blažene Djevice Marije, 11.30h – Svečana povorka sudionika - od katedrale do Trga bana Josipa Jelačića, 12 - 13h - Predaja kruha i kulturno umjetnički program - Trg bana Josipa Jelačića.
I.Z
Powered by WordPress.