Politička zastupljenost manjina - uvjet za ulazak Srbije u Europsku uniju?

Vijesti
Typography

Subotica, 22. ožujak-Kako bi se skrenula pozornost na probleme političke participacije manjina u Srbiji, ali i njihove zastupljenosti u organima javne uprave, u Subotici je održan prvi od tri okrugla stola, koji je okupio stručnjake, predstavnike manjina i državnih organa. Susret je dio projekta " „EU integracije i pitanje nacionalnih manjina u Srbiji" koje provodi Centar za regionalizam uz podršku Zaklade Hans Schaedel.   

Predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji, više puta su inzistirali na tome da njihova zajednica dobije zagaranirana mjesta u predstavničkim tijelima. Tomislav Žigmanov, predstavnik Hrvatskog nacionalnog vijeća, kaže da od zahtjeva neće odustati, budući da je to rješenje navedeno u Međudržavnom sporazumu o međusobnoj zaštiti manjina, na temelju kojeg su Srbi u Hrvatskoj dobili tri mjesta u Saboru, kao i zajamčena mjesta u županijama i gradovima 
Profesor Fakulteta političkih nauka Beogradu, Dragan Đukanović, kaže da je značajno, ne samo za Srbiju, već i za regiju, da se određeni problemi u vezi s predstavljanjem manjina u našoj zemlji riješe. On vidi rješenje da se kod promjena Ustava u njega unese i da određene manjine imaju zagarantirane mandate..
Analizirajući bilateralne sporazume koje Srbija ima s Hrvatskom, Mađarskom, Rumunjskom i Makedonijom, a kojima se predviđa osiguravanje političke zastupljenosti manjina, Centar za regionalizam iz Novog Sada, zaključio je da u Srbiji nisu ispoštovani, budući da naše zakonodavstvo poznaje prirodni prag za manjinske stranke. I u Akcijskom planu koji je Srbija usvojila prije dvije godine, stoji da će ovo pitanje riješiti i to po modelu susjednih zemalja, međutim, do sada ništa nije urađeno, kažu iz Centra.
Popov dodaje da na pitanju garantiranih mjesta najviše inzistira hrvatska strana, rumunjska zajednica povremeno, dok kod Mađara pitanje političkog sudjelovanja nije problematično, budući da su brojna zajednica koja na svakim izborima prijeđe prirodni prag i osvoji nekoliko mjesta u Skupštini Srbije, ali i drugim predstavničkim i izvršna tijela u zemlji.
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da su EU integracije ključni momenat koji je treba iskoristiti  kako bi se reformisao sistem zaštite manjina i na taj način dao veliki podsticaj za kvalitetnije i brže EU integracije. 
Susedne države Rumunija, Bugarska i Hrvatska su u nekoliko navrata nagovještavale da bi mogle da blokiraju put Srbije ka EU ukoliko Srbija ne ispuni obveze iz bilateralnih sporazuma o zaštiti prava manjina. Prema njegovim riječima, ako se manjine ne osjećaju sigurno u Srbiji, onda se osjećati sigurno neće ni pripadnici većinskog naroda.
J.D
Powered by WordPress.