Doneta Odluka o proglašenju izvanredne situacije za teritoriju grada Subotice

SUBOTICA U SRCU
Typography

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić doneo je Odluku kojom se proglašava izvanredna situacija za cijelu teritoriju grada Subotice, od 26. studenog 2020. godine, zbog pogoršanja epidemiološke situacije uslijed širenja epidemije zarazne bolesti COVID 19.  

.Donošenjem ove Odluke do sada donesene Naredbe i akti Gradskog stožera za izvanredne situacije vezane za poduzimanje mjera na sprječavanju širenja epidemije zarazne bolesti COVID 19 ostaju važeće.

U Odluki se navodi da se izvanredna situacija proglašava radi učinkovitijeg provođenja mjera zaštite kao i zaštite života i zdravlja stanovništva.
O provođenju ove Odluke starat će se Gradski stožer za izvanredne situacije Grada Subotice u skladu s člankom 43. i člankom 44. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju izvanrednim situacijama („Sl. glasnik RS“, broj 87/2018)
 
Naredba Gradskog stožera za izvanredne situacije
Gradski stožer za izvanredne situacije Grada Subotice, na svojoj 18. izvanrednoj sjednici održanoj danas donio je naredbu kojom se nalaže obavezna uporaba osobne zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gdje se ne mogu izbjeći kontakti između ljudi ispod propisanog razmaka. U naredbi koju je potpisao  zapovjednik Stožera za izvanredne situacije, gradonačelnik Stevan Bakić, navodi se da je prema Uredbi Vlade Republike Srbije („Sl. glasnik RS“ br.141/2020 godine), u razdoblju počevši od 24. studenog 2020. godine zaključno s 3. prosinca 2020. godine, radno vrijeme ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova, klubova i sl.), trgovinskih centara, kazališta, kina i drugih ustanova kulture i priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, osim radnog vremena ljekarni, benzinskih crpki u obavljanju djelatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata koji hranu dostavljaju i šalterski je prodaju, ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 18.00 sati do 05.00 sati narednog dana.
Zabranjuju se javna okupljanja  na javnim mjestima u zatvorenom i otvorenom prostoru – kada se istodobno okuplja više od 5 osoba, s time što razmak između nazočnih osoba mora biti najmanje 1,5 metara, odnosno na svaka četiri kvadratna metra može nazočiti jedna osoba.
 
Kontrola obveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prijevoza, uz provjeru  ograničenja maksimalnog broja putnika u vozilu na polovicu deklariranog kapaciteta vozila.
Kontrola provedbe kućne izolacije, kućne karantene (samoizolacije), kao i svih protu-epidemioloških mjera koje su na snazi. 
Preporuča se svim poslodavcima da omoguće rad od kuće svim zaposlenima kod kojih to proces rada  dopušta. 
 
 U Subotici pozitivno 24 učenika i 18 profesora
U subotičkim osnovnim i srednjim školama pozitivno je ukupno 24 učenika i 18 profesora, pokazuju najnoviji podatci Gradske uprave. Epidemiološka situacija u školama je pod kontrolom, izjavio je član Gradskog veća za obrazovanje i kulturu, Miloš Nikolić.
 
Gradonačelnik Stevan Bakić: Apeliram na sve sugrađane da se ponašamo odgovornije nego ikada
Subotica 27.11.2020.
Na bolničkom liječenju u Covid dijelu Opće bolnice Subotica trenutačno je hospitalizirano 101 pacijent, u Covid jedinici intenzivnog liječenja 14 pacijenta nalazi se na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a od posljedica koronavirusa u posljednja 24 sata preminulo je četvero ljudi. Gradonačelnik Stevan Bakić, tim povodom u ime Grada Subotice i svoje osobno ime izražava najiskreniju sućut obiteljima preminulih i još jednom apelira na sve građane Subotice da budu odgovorni i poštuju preporučene epidemiološke mjere.
„Za naš grad i za mene osobno, bila je ovo do sada najteža noć. Na našu veliku žalost umrlo je četvero naših sugrađana. Molim sve građane Subotice da shvate ozbiljnost epidemiološke situacije u kojoj se trenutačno nalazimo, da se ponašamo odgovornije nego ikada i da poštujemo preporučene preventivne mjere, jer se samo na taj način možemo izboriti s virusom COVID-19. Moramo poštivati preporučenu fizičku razdaljinu, izbjegavati zadržavanja i okupljanja na javnim mjestima u zatvorenom i otvorenom prostoru i nositi zaštitne maske. Apeliram posebno na mlađe ljude, ali i na njihove roditelje, da se suzdrže od organiziranja žurki, rođendana i drugih proslava. Molim sugrađane koji su pozitivni na koronavirus, a slobodno se kreću gradom, da više ne krše mjeru samoizolacije, a osobe koje su bile u kontaktu s potvrđenim slučajevima, da ostanu u samoizolaciji 14 dana od posljednjeg kontakta. Moja je obveza kao čovjeka i kao gradonačelnika, upozoriti građane Subotice kako će nadležne inspekcijske službe kažnjavati sve one koji se ne budu strogo pridržavali preporučenih epidemioloških mjera“, naglasio je Stevan Bakić.
Gradonačelnik Bakić zahvaljuje svim građanima Subotice koji se ponašaju odgovorno i sukladno mjerama i preporukama Republičkog kriznog stožera i Gradskog stožera za izvanredne situacije, kao i liječnicima, medicinskom i nemedicinskom osoblju koji tijekom pandemije koronavirusa svakodnevno riskiraju živote i bore se za sve nas.
 
                     Kabinet gradonačelnika
 
 
Powered by WordPress.