Održani Dani biskupa Ivana Antunovića u Subotici

SUBOTICA U SRCU
Typography

Dane biskupa Ivana Antunovića svake godine u siječnju priređuje Katoličko društvo “Ivan Antunović”. Ovogodišnji Dani obilježeni su svetom misom, polaganjem vijenaca na spomenik i tradicionalnim Razgovorom, predavanjem na neku od aktualnih tema za vjernike u Bačkoj. Događanja su obilježena vrlo skromno, radi epidemiološke situacije.  

Svetu misu 10. siječnja 2021. godine, u subotičkoj katedrali-bazilici svete Terezije Avilske predvodio je vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva “Ivan Antunović”.  U svojoj propovijedi on je istaknuo značaj okupljanja ovim povodom i  spominjanja biskupa Ivana Antunovića kako bi se za njega molili i slijedili njegov primjer. “Ono što je paralelno Isusovom životu sa Antunovićevim, pa tako i našim, jeste neuspjeh i propast ovozemaljskog poslanja, gledano ljudskim očima“. Nadalje, on je naglasio i kako „Kristovo poslanje ne završava križem, nego slavnim uskrsnućem te nas nakon ovozemaljske propasti i neuspjeha čeka život vječni, jer Božja providnost vodi svačiji život“. 
Prigodom 133. obljetnice smrti naslovnog biskupa Ivana Antunovića, preporoditelja bunjevačkih Hrvata, na nedavno podignut spomenik u Subotici, 13. siječnja vijence su položili predstavnici Katoličkog društva „Ivan Antunović“, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ i Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“. 
XXIX. Razgovor održan je 22. siječnja u Pastoralnom centru „Augustinianum“ u Subotici. Razgovor je tradicionalno okupljanje Hrvata u Subotici koje je započela Hrvatska prosvjetna zajednica na čelu s biskupom Lajčom Budanovićem 1934. godine. Redovito je održavan do 1941. godine i nije priređivan sve do 1990. godine kada ga je obnovio Institut (danas Katoličko društvo) „Ivan Antunović“ i od tada se redovito održava. Tema ovogodišnjeg Razgovora o kojoj je govorio vlč. Luka Poljak je Djelovanje redovnica na području Subotičke biskupije. On je govorio o radu i djelovanju ženskih redovničkih zajednica u Subotičkoj biskupiji. Obrađena materija odnosi se mahom na razdoblje poslije službene uspostave Subotičke biskupije, a radi konteksta i sveukupne slike posegnulo se i za materijalima iz razdoblja Bačke apostolske administrature, te nešto manje iz razdoblja Kalačko-bačke nadbiskupije. Pažnja je usmjerena na sve ženske redovničke zajednice, bez obzira na jezičnu ili nacionalnu pripadnost (Hrvatice, Mađarice, Njemice, Slovenke, Rusinke, Ukrajinke, itd.), njihovo djelovanje i apostolate. Također, bilo je govora i o zaslužnim sestrama za vjerski i kulturni život naše biskupije, kao i o s. Leopoldini Čović, sestri na glasu svetosti. Predavanje je potkrijepljeno kratkim pregledom nauka Crkve o redovništvu, kao i mogućnošću refleksije o budućnosti ženskog redovništva u Subotičkoj biskupiji.
Pročitajte: Ivan Antunović – leksikografska natuknica iz Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca na http://www.hnl.org.rs/nova/hrvati-u-srbiji/2579-najave-svecano-otkrivanje-spomenika-biskupu-ivanu-antunovicu-u-subotici
 
Powered by WordPress.