Tomislav Mačković

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Mojem rodu i narodu

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 1086
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

Šetam tako: danima, godinama i decenijama, kroz ovaj moj Tavankut i kroz jedan i kroz drugi i kroz Čikeriju i Mirgeš.   

 

 

Šetam i razmišljam.

Šta je u ovom mojem selu tako jako? Šta drži sve nas koji smo od Boga dar dobili da :pišemo, sviramo, pivamo, slikamo....

 Nije ovo samo puka slučajnost ima tu više od slučajnosti, Božja je ruka tu umišana jer ne bi mi opstati mogli da Boga nije i milosti njegove.

 Smilostivijo se Bog na nas a nismo mi baš tako zdravo dobri, daleko smo od dobri al..valjda je Bog pripozno u nama ljude koji nisu u duši pokvareni. A di bi i bili u duši pokvareni kad su nas odranjivali roditelji radnici i zemljoradnici , običan prostodušan svit brez trunke pokvarenosti u sebi.

 I nije to samo sad neg je to od vajkada tako i pomalo sam da ne kažem bisan na onaj naš svit koji je od Boga dar dobijo  još ku dite sigrajući se u pisku, tute dar dobijo a očo ko zna di u bili svit. Tamo digod su moji zemljaci sad tuđini, jel nikad nigdi ti nisi na svom ku tamo di si se rodijo i raso.

 A ovaj naš divan brez temelja što vele, ehhhh imaon temelja al nije ukolenčen a i neće nikad biti dok je sela i ove naše fele Bunjevačke –tvrdoglave.

 A i nemož nas niko dirat , ako nas i dira kogod uništiti ovaj divan nikad niko nemož. Nemož jel Bog iznova daje narodu ovom nove narašćaje koji držu svoj divan svoje JA.

 I ništa lipče nije neg kad dite malo iz škule iđe i onu koferčinu od taške na leđi nosi i kad izdaleka viče svitu starijem FALJNIS....i radosni budnu kad njim se uzvrati AMEN.

 Falinka jedna tute u Tavankutu postoji, malo svita u Crkvu iđe-al nemari svit se itekako Bogu zafaljiva. Molimo se i da imamo više duhovnika da nam pomognu sa ranom duhovnom da nas narane. Jel ako će mo pošteno . Pavlini su nas ode i doveli , tute malo dalje od Tavankuta tute na Pavlovac.

 I zato nikad nemoj narode moj dat na se, na svoje bližnje. A ako kaka bitanga dođe, otiraj te ga dalje i nedajte nikad nikom da dira u naše a i dicu svoju učite tako. I nikad nemojte bit zavidni kaki biti znate, a i znajte da kako dajete tako Vam se i vraća.

Dobri moj svite

Samo naprid dignutog čela sa virom u Boga i nedajte se. 

Piše: Tomislav Mačković

 

0

Comments