Kolumne

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Božićna priča za razmišljanje

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 571
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

Božić je odista svaki dan kada god činimo dobra djela, kada ljubimo druge, kada propovjedamo u ime ljubavi, kada pomažemo jedni drugima, kada opraštamo, kada bolesna pohodimo, siromašna nahranimo ma zapravo uvijek kada Bog Koji se u nama rodio na mnoge načine djeluje

Piše: Marina Klara Gerbicz   

 

Bilo je to jednom, te jedne daleke, divne, tihe, nježne, blage, tople, vjetrovite  i posebne noći kada je Sin Božji na Zemlju odlučio doći. 

Stoga dragi moji prijatelji, pitanje je sada da li smo i mi kao i On Koji je odlučio spremno k nama doći tako odlučno srcem spremni i dočekati Ga, dočekati Njegov dolazak Toga određenoga Dana, ali ne samo Toga Dana nego i svakoga drugoga dana? Jer On ne dolazi samo u Taj dan, nego On dolazi sad i svaki naš naredni dan. On odlučno stalno kuca na naša vrata i pri tome ne očekuje nikakvoga suhoga zlata. On samo ljubazno traži naša otvorena srca, jer Njegovo srce i onako od postanka svijeta samo za nas kuca. Zato braćo i sestre, odlučno razmislite ovoga časa jeste li posve očistili svoje duše i spremno Mu otvorili svoja vrata da se slučajno ne desi da je naš Spasitelj došao i našavši zaključano, tužan otišao..

 

Poniznost je ključ svetosti

U ponoć se Isus rodi u toj malenoj, uzanoj i trošnoj ali ljupkoj Betlehemskoj štalici koja je još svježe mirisala na travu i sjeno, položen na toj mekoj ali i oštroj slamici na radost Mariji, Svojoj Prelijepoj Majčici i Svome Zemaljskomu Ocu Josipu, po navještenju anđela Gabriela po kojem se Ta sva naša Slava objavila.

Predragi moji, jesmo li i mi toliko ponizni da bi se bili spremni u štalici roditi, iako to od nas Bog naravno ne traži? Da li smo se spremni ponizno odreći tog zla od komfornog materijalizma ili nam je materijalizam važniji od svega, nešto bez čega ne možemo? Ma da li smo uopće ponizni? Ako da, koliko? Jer naime, poniznost je ključ svetosti.

Nakon što su čuli da se rodio, vođeni Zvijezdom Danicom dođoše sa darovima i sveta tri kralja, zlatom, tamjanom i smirnom da Mu se srdačno poklone kao i svi obližnji pastiri pa i životinje. 

Vjerni čitatelji i čitateljke, da li smo i mi tako spremni da se Gospodinu do poda poklonimo i da Mu se uvijek iznova klanjamo? Jer time Mu odajemo duboku  počast u zahvalnosti za svu ljubav koju nam je bez rezerve dao, toliko veliku ljubav da je Svog Jedinorođenca na Zemlju kod nas poslao. I doista znajte, „Najljepši je čovjek kad pred Bogom kleči“..

Na nebu se glasno začuše trube, prekrasna cimbala što zveče i zlatne žice na harfi u pratnji harmoničnog klavira, violina i frula uz tu predivnu pjesmu anđela i arkanđela koji složno u glas kliču, „Slava Bogu na visini, a mir ljudima dolje u nizini“. Nebo obasja Zemlju, tama nesta i žarka Svjetlost nasta.

Narode Božji, da li i mi tako u stvarnosti od radosti zbog Rođenja Kristovog kličemo i složno pjevamo, „Rodio se Bog i čovjek usred štalice“, ili pak pravu radost uopće i ne osjećamo?

 

Kakvo Mu je pravo značenje?

Božić, Isusov Rođendan.. ma razumijemo li Ga mi uopće, premile sestre i braćo? Kakvo Mu je pravo značenje? Što zapravo predstavlja? Da li je Božić za vas samo jedno rutinsko blagdansko raspoloženje, jedna božićna zabava priređena u našem toplom obiteljskom domu sa rodbinom i prijateljima, na kojoj ćemo se dobro napiti i najesti do iznemoglosti, slušajući sotonske cajke i prljavo plešući obučeni najčešće oskudno, okruženi raznovrsnim kičerajem od svjetlećih lampica i ukrasa samo da bi goste tom ljepotom zadivili, ma jedan opsežni i ustaljeni folklor koji se zadržava samo na prividnosti posve daleko od pravog Centra zbivanja, daleko od pravog Smisla i Biti svega, i još ako je po mogućnosti takav provod u snježnoj idili tada doista našoj sreći nema kraja, iako se Isus uopće nije rodio ni blizu snijega? Ili je pak za vas Božić čemu se i iskreno nadam ono što naime i jeste, rođenje Živoga Boga  u vašim dušama i srcima pa tek onda časna proslava i sve ostalo što je u biti posve sporedno, a na spram Samoga Gospodina i ne bitno?!

Razmislite predragi moji, dobro razmislite pa tek onda u Božiću nazdravite. Jer Božić je odista svaki dan kada god činimo dobra djela, kada ljubimo druge, kada propovjedamo u ime ljubavi, kada pomažemo jedni drugima, kada opraštamo, kada bolesna pohodimo, siromašna nahranimo ma zapravo uvijek kada Bog Koji se u nama rodio na mnoge načine djeluje. Božić je u nama. Božić je oko nas.

Neka vam je od sveg srca čestit, sretan i blagoslovljen Božić! Na dobro vam došlo Porođenje Kristovo u vašim srcima, vama i vašim najmilijima. Čestit Božić, amen, aleluja!

I blagoslov Oca, Sina i Duha Svetoga sašao na vas i ostao vazda s vama! 

 

 

 Vaša u Kristu, a potpuno Njegova i potpuno Marijina, Marina Klara Gerbicz!

 

0

Comments