Subvencije za poljoprivrednike tri puta manje nego lani

Politika
Typography

Subvencije po hektaru za ovu godinu bit će tri puta manje nego lani i iznosit 4.000 dinara po hektaru, odlučila je Vlada Srbije, koja je u subotu usvojila Uredbu o subvencijama ili tzv. krovnu uredbu. Za gorivo država više neće davati regres, dok subvencije za stočarstvo ostaju nepromijenjene.

Kako stoji u Uredbi, za izravna plaćanja poljoprivrednicima ove godine je osigurano ukupno oko 16,9 milijardi dinara. Za premije za mlijeko izdvojeno je 3,4 milijarde dinara, za osnovne poticaje za biljnu proizvodnju 3,53 milijarde, za poticaje za kvalitetne priplodne mliječne krave, kvalitetne priplodne tovne krave, kvalitetne priplodne krmače, kvalitetne priplodne ovce i koze, roditeljske kokoške teškog tipa , roditeljske kokoške lakog tipa, roditeljske purice, kvalitetne priplodne matice šarana i kvalitetne priplodne matice pastrve, osigurano je 5,2 milijarde dinara. Za poticaje tova junadi, janjadi, jaradi i tov svinja - 900 milijuna dinara, za pčelarstvo 320 milijuna.

Poticaji za proizvodnju konzumne ribe su 28 milijuna dinara, regres za gnojivo 3,53 milijarde, a regres za troškove skladištenja u javnim skladištima 500.000 dinara.

Izravna plaćanja, ovisno o vrsti poticaja, isplaćuju se u odgovarajućim maksimalnim iznosima, i to za premiju za mlijeko sedam dinara po litri; osnovne poticaje za biljnu proizvodnju 2.000 dinara po hektaru; subvencije za kvalitetne priplodne mliječne, kao i tovne krave 25.000 dinara po grlu, a za priplodne ovce, koze i krmače 7.000 dinara po grlu; subvencije za roditeljske kokoške teškog tipa iznosit 60 dinara, a lakog tipa 100; za ćurke će iznositi 300 dinara; za kvalitetne priplodne matice šarana 500 dinara, a za pastrve 300; za tov junadi subvencije će Inosit 10.000 po grlu, dok će za tov janjadi i jaradi biti 2.000 dinara po grlu; poticaje za tov svinja iznosit 1.000 dinara po grlu u tovu; za krave dojilje 20.000 po grlu; za košnice pčela 600 dinara po košnici; za proizvodnju konzumne ribe deset dinara po kilogramu proizvedene ribe; regres za gnojivo biće 2.000 dinara po hektaru; regres za troškove skladištenja u javnim skladištima iznosit 40 posto troškova skladištenja.

Subvencije za organsku proizvodnju iznosit 92 milijuna dinara, dok je ukupna suma za subvencije za mjere ruralnog razvoja 1,8 milijardu dinara. Za voćare značajne donacije dala je i Vlada Kraljevine Danske - 44 milijuna dinara, dok je Vlada Republike Srbije izdvojila još 66 milijuna.

Kreditna potpora u poljoprivredi iznosit 600 milijuna dinara. Dok će sredstva za posebne poticaje iznositi 232 milijuna dinara, od čega će 130 milijuna biti uloženo za provođenje odgajivačkih programa u stočarstvu, također u razvijanje znanstvenoistraživačkih projekata u poljoprivredi biće izdvojeno 80 milijuna dinara, dok je 70 milijuna namijenjeno za unapređenje stručnog znanja i usavršavanja. Za poticaje za proizvodnju sadnog materijala država će izdvojiti 22.6 milijuna dinara.

Powered by WordPress.