Bunjevačko nacionalno vijeće najviše priznanje „Ivan Antunović“ dodijelilo Republici Srbiji

Politika
Typography

Bunjevačko nacionalno vijeće (NVBNM) obilježilo je 23.veljače u prostorijama Bunjevačke matice, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca – „Dan izbora prvog Nacionalnog vijeća – 23. veljače“ i 20 godina od osnutka NVBNM.  

Bunjevačko nacionalno vijeće ove je godine dodijelio samo jedno priznanje, ono najviše – „Ivan Antunović“, Republici Srbiji za poseban doprinos na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca.
Predsjednica NVBNM dr.sc. Suzana Kujundžić Ostojić uručila je ovo priznanje ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikoli Selakoviću, kao izaslaniku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
„Stoga nikada nećemo zaboraviti vaš doprinos kojim je ispisana povijest na ovim prostorima u borbi za slobodu i slobodnu domovinu“, kazao je Selaković.
Podsjetio je kako su se Bunjevci i Srbi skupa borili protiv osmanske vlasti i zajedno donijeli povijesnu odluku Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slavena 25. studenog 1918. godine, kojom je proglašeno pripajanje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.
„Za to su svoj glas dala 84 bunjevačka poslanika, ali i poslanice, jer su tada prvi put u ovom dijelu Europe žene imale pravo glasa, a među njima bilo je i Srpkinja i Bunjevki.
Nažalost, u nekim drugim vremenima i pod nekim drugim režimima prije više desetljeća Bunjevci su bili suočeni s pokušajima da im se ospori pravo na identitet, ali danas u svojoj državi Srbiji, koju vizionarski mudro vodi Aleksandar Vučić, ne samo da imaju status nacionalne manjine, već mogu slobodno da izučavaju svoj jezik i kulturu u školama, a bunjevački je i službeni jezik u Subotici, čiji je prvi statut ispisan baš na tom jezik“, rekao je Selaković.
Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić naglasio je da je tijekom protekle dvije i pol godine urađeno puno na očuvanju običaja, tradicije i kulture Bunjevaca i da će svibanj 2021. godine, kada je bunjevački jezik uveden u ravnopravnu službenu uporabu na području grada Subotice, biti upisan zlatnim slovima u povijesti bunjevačke nacionalne zajednice.
„Uvođenjem bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu uporabu, stavili smo i pečat na jedinstvenost i specifičnost naše multietničke Subotice. Taj veliki, demokratski iskorak u slobodi govora i izjašnjavanja, kao i mnoge druge dobre stvari koje smo učinili, ne bismo mogli uraditi bez politike mira, stabilnost i ekonomskog napretka koju mudro i državnički vodi naš predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji posebnu pažnju poklanja statusu nacionalnih manjina i brine o njihovom blagostanju i očuvanju njihovih prava i sloboda“, naglasio je gradonačelnik Bakić