Predsjednik Saveza bačkih Bunjevaca povodom izjava predsjednika Milanovića

Politika
Typography

Na izjavu predjsednika Hrvatske Zorana Milanovića, u kojoj Bunjevce naziva Hrvatima, reagirao je Mirko Bajić, predsjednik Saveza bačkih Bunjevaca, koji navodi da je reč o neprimernom istupu.  

Bajić podseća Milanovića na istorijsku činjenicu da su "na Velikoj narodnoj skupštini prisajedinjenja današnjih prostora Vojvodine tadašnjoj Kraljevini Srbiji, u Novom Sadu 1918. godine, među svim delegatima bila 84 delegata Bunjevaca (jedan na 1.000 stanovnika) i jedan delegat Hrvat".
To dovoljno govori o odnosu broja Bunjevaca i broja Hrvata na ovim prostorima početkom dvadesetog veka. Krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka, Subotica ne da nije bila ‘najveći hrvatski grad’ nego tada u Subotici nije ni bilo Hrvata. Hrvatski jezik se u Subotici nije mogao ni čuti, jer ga niko nije ni koristio, govorilo se mađarski, srpski i bunjevačkom ikavicom. Bunjevci, nažalost, jesu bili izloženi nasilnoj asimilaciji u Hrvate, što je kulminiralo sramnom ‘Naredbom’ tadašnje komunističke vlasti 1945. godine, kojom je naređeno da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu. Vašim izjavama Vi i danas podstičete i prizivate nasilnu asimilaciju Bunjevaca u Hrvate", navodi Bajić.
Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca kaže da je pravo svakoga da se izjasni ili ne izjasni o nacionalnoj pripadnosti onako kako sam oseća i želi, i Bunjevci to poštuju.
"Bunjevci imaju svoj Nacionalni savet (koji se, uzgred, bira na neposrednim izborima, jer ima dovoljno Bunjevaca upisanih u birački spisak manjine), a Hrvati imaju svoje Nacionalno vijeće (koje se, uzgred, nikad nije biralo na neposrednim izborima, jer se nije dovoljan broj Hrvata upisao u birački spisak manjine)", tvrdi Bajić.
Kako se dodaje u saopštenju, Država Srbija je danas demokratska država koja svim manjinama, pa i Hrvatima, omogućuje da se nacionalno izjasne, da neguju svoju tradiciju, kulturu i jezik.
"Mi Bunjevci, ponosni smo i zahvalni, da nas naša matična država Srbija danas prepoznaje kao autohton južnoslovenski narod, i da poštuje naše opredeljenje da smo u Srbiji danas jedna od nacionalnih manjina, sa svim pravima i obavezama koje imaju i sve druge nacionalne manjine, i da nam jednako kao i svima, omogućuje negovanje sopstvenog identiteta, tradicije, kulture i jezika", navodi se u saopštenju predsednika Saveza bačkih Bunjevaca Mirka Bajića.