Žigmanov: Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pokazao se kao vjerodostojna, angažirana i odgovorna osoba u rješavanju zahtjeva

Politika
Typography

Predsjednik republike Srbije Aleksandar Vučić ustvrdio je da je ispunjeno svih 26 zahtjeva za poboljšanje položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, predviđenih Subotičkom deklaracijom koju je u lipnju prije dvije godine potpisao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. "Mislim da se mi Srbi trebamo ponositi time šta činimo za poboljšanje položaja hrvatske manjine u Srbiji", rekao je Vučić danas novinarima u Zrenjaninu i naglasio da je popis "100 posto završen" jer je država ispunila svih 26 zahtjeva.             

Predsjednik Srbije u četvrtak 23. kolovoza nije pobrojao o kojim se konkretno zahtjevima radi, ali je najavio da će za 20 dana priopćiti koji su sve zahtjevi ispunjeni kako bi se Hrvati osjećali dobro u Srbiji i poštivali državu u kojoj žive.
Subotičku deklaraciju o unaprijeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske Vučić je, tada kao premijer Srbije, potpisao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u Subotici 20. lipnja 2016. nakon što su zajedno posjetili predstavnike manjinskih nacionalnih zajednica Srba u istočnoj Slavoniji i Hrvata u Bačkoj.
Vučić je, početkom kolovoza, u kontekstu prijepora o različitim srpsko-hrvatskim pogledima na akciju Oluja, poručujući kako, unatoč tome, želi dobre odnose s Hrvatskom, pojedinačno pobrojao što je sve Srbija učinila sukladno njegovim ranijim dogovorima s predsjednicom Hrvatske i predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji.
Među ostalim, pobrojao je pomoć HKD Jelačić u Novom Sadu, uređenje kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, rješavanje problema mosta u Monoštoru, škola u Sonti i Subotici, mosta u Tavankutu, te ponuđenog rješenja za povrat hrvatskog doma u Sremskoj Mitrovici za koji Srbija nudi najam od jednog eura godišnje na 50 godina, a hrvatska zajednica želi vlasništvo.
Vučić je tada rekao da je postignut dogovor o većem sudjelovaju Hrvata u pokrajinskim tijelima Vojvodine i da se čeka prijedlog Hrvatskog nacionalnog vijeća za četiri osobe, te najavio da će pokrajinska vlada osigurati novac za etno manifestaciju Družijanca.
 
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pokazao se kao vjerodostojna, angažirana i odgovorna osoba, kada je riječ o rješavanju ili početku rješavanja zahtjeva hrvatske zajednice koje smo mu predstavili 20. veljače  nakon njegova službena posjeta Zagrebu, izjavio je u petak 24. kolovoza za Hinu predsjednik DSHV i zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov, te kazao da sve preuzete obveze ipak nisu riješene. 
Komentirajući Vučićevu izjavu u četvrtak da je ispunjeno svih 26 zahtjeva za poboljšanje položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji po Subotičkoj deklaraciji, Žigmanov je rekao da su zahtjevi koje je predsjednik Srbije nabrojao realizirani zahvaljujući upravo "Vučićevom izravnom angažiranju".
 
Žigmanov je naveo da je "riječ o konkretnim problemima s kojima su se pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji suočavali" u konktekstu ostvarivanja manjinskih prava.
 
"Napose, u dijelu financiranja rada pojedinih udruga, otvaranja lektorata za hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, te otvaranja novih obrazovnih profila na hrvatskom jeziku u srednjim školama, zatim rješavanja komunalnih i infrastrukturnih objekata u naseljima gdje u većini žive Hrvati - most Šmaguc u Monoštoru i Dom kulture u Tavankutu, pitanje kupnje dijela rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, otvaranje dijaloga s biskupima Katoličke crkve, uključivanje predstavnika hrvatske zajednice u tijela Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine", istaknuo je Žigmanov.
On je, istodobno, istaknuo kako "Hrvati u Srbiji još uvijek bilježe i probleme u ostvarivanju svojih prava".
"Najnoviji slučaj su opstrukcije oko otvaranja razreda na hrvatskom jeziku u Beregu ili podizanja poprsja pjesniku Aleksi Kokiću u Subotici", naveo je Žigmanov, uz ocjenu da je riječ o "posljedici deficita u vladavini prava i nerazvijenih manjinskih politika".
Predsjednik DSHV ukazao je na prvu točku Subotičke deklaracije o unaprjeđenju bilateralne zaštite manjina – hrvatske u Srbiji i srpske u  Hrvatskoj – temeljem međudržavnog Sporazuma dviju država "gdje se izričito govori i o zastupljenosti manjina u zakonodavnoj razini vlasti na svim razinama, te u izvršnoj na lokalnoj razini".
Jedini predstavnik hrvatske manjinske zajednice u aktualnom sazivu Skupštine Srbije, ali kao zastupnik s oporbene liste Demokratske stranke,  Žigmanov poručuje kao hrvatska zajednica u Srbiji  "bilježi i pozitivno doživljava sve pomake kao posljedicu neposredne angažiranosti predsjednika Vučića".