Unapređenje odnosa Hrvatske i Srbije

Politika
Typography

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobiće uskoro poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da do kraja godine zvanično poseti Zagreb čime bi bila otvorena nova faza u odnosima dve države, pišu Večernje novosti u izdanju od srijede. Po navodima lista, predsednici dve države razgovaraće tokom susreta u Zagrebu o svim temama koje opterećuju bilateralne odnose, od rešavanja sudbine nestalih i vraćanja imovine prognanih Srba iz Hrvatske, do graničnih pitanja, ekonomske saradnje ali i položaja srpske manjine u Hrvatskoj, odnosno hrvatske u Srbiji.        

 

                      

List je naveo i da bi posle susreta predsednika Srbije i Hrvatske, trebalo da se susretnu i premijeri dve zemlje Ana Brnabić i Andrej Plenković.
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić primila je  u oproštajni posjet hrvatskog veleposlanika Gordana Markotića. On je tom prilikom ocijenio da odnosi dvaju država idu uzlaznom putanjom, a da će njihovom unaprjeđenju pridonijeti i predstojeći posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu i posjet hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Srbiji.
Brnabić je istaknula da je Srbija uradila mnogo za prava nacionalnih manjina u Srbiji, ali da je neophodno da obje države nastave intenzivan rad i suradnju kako bi prava manjina u obje države bila ostvarena na najbolji mogući način.
 
Brnabić i Markotić su se složili da je ekonomska suradnja dvaju zemalja na visokoj razini, a zaključeno je i da treba više uraditi na koordinaciji kako bi dvije zemlje zajednički nastupale na trećim tržištima, navodi se u priopćenju.
 
Dodaje se da je razmotrena i mogućnost održavanja foruma koji bi okupio gospodarstvenike iz obje zemlje, kao najboljeg vida ekonomske suradnje.
 
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić također je danas primio u oproštajni posjet odlazećeg veleposlanika Hrvatske u Beogradu Gordana Markotića, ocjenivši da je suradnja s njim bila dobra, unatoč pitanjima koja opterećuju odnose dvaju zemalja.
Šef srbijanske diplomacije razgovarao je s odlazećim veleposlanikom Hrvatske o potrebi intenziviranja političkog dijaloga između dvaju zemalja na najvišoj i visokoj razini u predstojećem razdoblju, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.
Dodaje se da su Dačić i Markotić razgovarali i o otklanjanju zastoja u radu pojedinih međuvladinih mješovitih povjerenstava za otvorenih pitanja. (Tanjug)
 
Powered by WordPress.