Šta sve poskupljuje u 2021. godini

IZ SRBIJE
Typography

Cijene električne energije u Srbiji od 1. veljače porast će za 3,4 posto. Ovo je samo jedno u nizu povećanja cijena koje su nas dočekale u novoj, 2021. godini.  

Prosječna cijena električne energije za kupce koji imaju pravo na zajamčenu opskrbu po reguliranim cijenama, a to su kućanstva i mali kupci, iznosit će 7.867 dinara po kilovat-satu, bez poreza i taksi
Nove cijene cigareta i duhana
Cigarete su od siječnja po paklici skuplje za 10 dinara. Očekuje se da će trošak trošarina za cigarete sa sadašnjih 70 eura doseći minimum koji postoji u Europskoj uniji od 90 eura do 2025. godine. 
Skupa pretplata za RTS
Od siječnja je i pretplata na javni servis skuplja - za RTS i RTV, umjesto 255 dinara, mjesečno ćemo plaćati 299 dinara. To je definirano Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privremenom utvrđivanju načina naplate naknada za javni medijski servis, koji je u parlamentarnu proceduru ušao 27. studenog.
Ubedljivo najveće poskupljenje odnosi se na PCR testove za koronavirus.
Cijena im je od siječnja porasla za čak 50 posto - sa 6000 na 9000 dinara. Tko želi provjeriti svoje sumnje na koronu izvan ambulante Kovid, morat će platiti 9.000 dinara. Isto se odnosi na one koji, žele li to sami ili ako poslodavac zatraži.
Novi porezi
Porezi koje do sada nismo plaćali također su veći. Tako će građani koji u svojim dvorištima imaju kotlovnice, šupe, bunare, golubarnike, cisterne na njih plaćati porez kao na garažu. Objekti koji se koriste za proizvodnju hrane, poput svinjaca, kokošinjaca, pušnica, traktora, stočne hrane, izuzeti su od oporezivanja ... 
Internetski radnici ili freelancer također moraju platiti porez koji im do sada nije zaračunavan. 
Nove cijene bankarskih usluga
Dva moratorija i treći koji je na snazi sigurno utječu na poslovanje banaka koje također nisu izbjegle krizu. Nove cijene uglavnom su na snazi od Nove godine. Tako su se povećali i mjesečni troškovi održavanja računa, usluge korištenja tuđih bankomata, provizije za uplate na tuđi račun i ponovnog izdavanja izgubljenih kartica.
  
 
Powered by WordPress.