Održan susret predstavnika srpske nacionalne manjine iz Republike Hrvatske i hrvatske nacionalne manjine iz Republike Srbije

IZ SRBIJE
Typography

U Subotici je 15. lipnja održan  susret najviši predstavnika srpske nacionalne manjine iz Republike Hrvatske i hrvatske nacionalne manjine iz Republike Srbije, a povod ovog sastanka je bilo održavanje utakmice nogometnih reprezentacija ovih dvaju nacionalnih manjina u mjestu Tavankut, Suradnja u oblasti kulture, obrazovanja, kao i prekogranični projekati bila je tema razgovora na sastanku u Subotici između dvaju nacionalnih manjina.    

Nakon sastanka u Domu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) upriličena je konferencija za medije na kojoj su govorili. Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj, koji je i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalno vijeća u Srbiji i Srđan Jeremić predsjednik Zajedničkog vijeća općina.
Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) je podjsetio da suradnje srpske i hrvatske nacionalne manjine ima višegodišnju tradiciju da i da susret u Subotici i Tavankutu je posljedica te suranje.
„Uprkos relativno dugom i velikom zastoju u odnosima dvaju država, mi kao predstavnici dvije manjinske zajednice uspjeli smo da na najvišoj razini nastavimo razgovore o međusobnoj do sada veoma uspješnoj suradnji. I to u različitim oblastima - sportu, kulturi, obrazovanju, ali i i politici. Ona mora biti nastavljena, institucionalno uokvirena i sadržajno obogaćena u postojećim oblastima, ali i kroz prekogranične programe. Ne manje bitno je naše nastojanje da budemo konstruktivni i pozitivni činilac u srpsko-hrvatskim odnosima... Takođe, možemo razmišljati i o tome kako bismo mogli iskoristiti predsjedavanje Hrvatske Europskim vijećem u prvoj polovici naredne godine", rekao je Žigmanov.
Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj, istakao je da je jedan od ciljeva ovog sastanka pokazati svojim primjerom da jedna kontinuirana i uspješne suradnje se može popravljati, i obnavljati i graditi povjerenje.
"Okupili smo se da svojim primjerom pokažemo kako možemo graditi mostove, popravljati komunikaciju i razvijati suradnju. Naša su iskustva različita, ali nam je cilj isti. Zato mislim da bi Hrvatska i Srbija trebale podržati naše napore, naše institucionalne suradnje, politički i na druge potrebne načine.
Ima prostora za to i ima potrebe za to. Cilj nam je isti – da Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji žive što bolje, ali takođe i obnoviti poverenje između dva naroda, koji su na različite načine povezani i upućeni jedni na druge. Ova saradnja je minimalno iskorišćena. Mislimo da bi i Hrvatska i Srbija trebale podržati ove naše napore u tome.
 A kada je reč o europskim integracijama, smatram da su one zajednički interes i Hrvata koji žive u Srbiji i Srba koji žive u Hrvatskoj. Naša iskustva u međusobnoj saradnji naših manjinskih zajednica možemo prezentirati vladama Srbije i Hrvatske, a nije nerealno očekivati takvu podršku", rekao je Pupovac.
Jasna Vojnić predsjednica Hrvatskog nacionalno vijeća u Srbiji je istakla kako suradnja mora biti konkretnija i učestalija i da se nada da će se u medijima vidjeti više pozitivnih stvari.
„Ova suradnja već duže niz godina postoji i kvalitetna je. Ono što smo obje strana odlučili da mora biti učestalije i da se jednom, dva puta godišnje sastajemo. Iz razloga zato što su u medijskim napisima samo nažalost negativne stvari, a ima puno stvari u kojima smo do sada dobro surađivali, ima projekata koje u budućnosti kanimo realitirati. Hrvatskog nacionalno vijeća se raduje suradnji i da će u medijimi biti više pozitivni stvari, što i običan puk želi“, rekla je Vojnić.
Predsjednik zajedničkog vijeća općina Srđan Jeremić je govorio o konkretnoj suradnji.
„Jedna škola s teritorija zajedničkog vijeće općina nastave na srpskom jeziku povezat će se s školom u Bačkom Monoštoru u kojoj se nastava odvija na hrvatskom jeziku. To povezivanje mladih bit će pozitivan primjer za naše zemlje. Također, jedan će KUD hrvatske manjine nastupiti na smotri folklora koje organizira srpska manjina u Hrvatskoj u desetom mjesecu. A u kolovozu će jedan srpski KUD s područja Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema gostovati na danima Hrvata u Srbiji“, rekao je Jeremić.
A na pitanje kako ocenjuje odnos države Srbije prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, s obzirom na nediplomatske ispade srpskog političkog vrha prema Hrvatskoj, Milorad Pupovac je odgovorio da kao gost jedne "osetljive i ranjive zajednice" ne može u potpunosti "udovoljiti radoznalosti i interesima novinara" koje se naziru u pitanju.
"Reći ću ipak jednu stvar – od vremena dr Vojislava Koštunice i dr Ive Sanadera započela je naša saradnja. Tako nekako je započela i podrška Republike Srbije srpskoj zajednici – najpre skromnije, a onda se to razvijalo. Mi želimo dve stvari – da se razvije institucionalna podrška srpskoj zajednici u Hrvatskoj od strane Srbije, i istovremeno da se ustali i stabilizuje saradnja između Hrvatske i Srbije. Nama je to dosta. A mi ćemo sa svoje strane kao ljudi koji drže do onoga što dobiju, vratiti što je moguće većom mjerom", napomenuo je Pupovac.
Povodom pitanja da li bi preporučili građanima Srbije da ljetuju U Hrvatskoj, sa obe strane dobijen je potvrdan odgovor.
"Predložio bih svakom građaninu Srbije da posjeti more u Hrvatskoj. Neka sami iskuse da li pojedinačni incidenti koji dobijaju preveliku medijsku pažnju utiču na sigurnost tamošnjih turista. A mi, naravno, svaku vrstu nasilja eksplicite osuđujemo", istakao je Tomislav Žigmanov, predsednik DSHV.
Milorad Pupovac je rekao da se ne smije posustajati pred takvim događajima.
"Nisu ugodne poruke i informacije koje čujete. Ali, pokleknuti pred njima ne bi bilo niti čojstveno niti hrabro. A ni fer prema ljudima u Hrvatskoj koji nisu samo Srbi i koji su se takvim događajima usprotivili. Nakon više takvih incidenata hrvatska javnost, uključujući i hrvatske institucije su osetile potrebu  delovanja kako bi se takvi incidenti stavili pod kontrolu. Ne smemo pred takvim događajima posustajati, a siguran sam da ni građani Republike Srbije to neće dozvoliti. Mi tu napast moramo pobjediti. Ko god dođe, sudjelovaće s nama u suzbijanju te napasti", poručio je Pupovac.
Nakon susreta u DSHVu Pupavac i Žigmanov sastali su se i sa gradonačelnikom Subotice, Bogdanom Labanom.
Ostaće zabilježeno da je u Tavankutu održana utakmica u nogometu i da je nogometna reprezantacija Hrvatske nacionalne manjine iz Srbije zabilježila pobjedu od 4 napram 1 u srazu sa reprezantacijom Srpske nacionalne manjine iz Hrvatske. Nemontirani materijal sa konferencije za medije možete pogledati ovdje na https://youtu.be/3DFeVaUD2vw
 
I.Z.
 
Powered by WordPress.