4. Hrvatske svjetske igre – zajednički projekt od nacionalnog interesa

Sport
Typography

U petak, 9.listopada 2015., Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sastala se s Vinkom Sabljom, glavnim tajnikom Hrvatskog svjetskog kongresa.Na sastanku se razgovaralo o modalitetima suradnje Ureda i Hrvatskog svjetskog kongresa na projektu organizacije 4. Hrvatskih svjetskih igara – amaterko sportskog natjecanja na kojemu sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta, a koje će se održati od 18.-22 srpnja 2017. u Zagrebu.

Predstojnica Krstičević je još jedanput naglasila kako su Hrvatske svjetske igre projekt od nacionalnog interesa za Republiku Hrvatsku. Da je tomu tako pokazalo se već i na prošlim Igrama koje su po prvi puta, zahvaljujući zakonskom i institucionalnom okviru, organizirane u punom zajedništvu domovinske i iseljene Hrvatske. „Hrvatske svjetske igre su ne samo manifestacija sportskog duha već događaj koji ujedinjuje matičnu domovinu, hrvatsko iseljeništvo, hrvatsku nacionalnu manjinu i Hrvate iz Bosne i Hercegovine. Putem Igara, Hrvati koji dolaze iz dalekih krajeva, a koji do sada nisu imali priliku, moći će upoznati sve ljepote naše domovine, hrvatsku kulturu i povijest. S druge pak strane, i mi u Republici Hrvatskoj putem igara ostvarujemo veliki strateški cilj – čuvamo i njegujemo hrvatski identitet i hrvatsko kulturno zajedništvo.”- naglasila je predstojnica Krstičević i dodala kako projekt Igara treba nastaviti i dodatno unapređivati.

U cilju još uspješnije i kvalitetnije realizacije ovog značajnog događaja koji za cilj ima povezivanje Hrvata iz cijelog svijeta, zaključeno je kako je nužno slijedeće, četvrte po redu, Hrvatske svjetske igre realizirati u punom zajedništvu na način da će Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske koordinirati i organizirati dio vezan uz program Igara u Republici Hrvatskoj, a Hrvatski svjetski kongres dio vezan uz organizaciju timova mladih u iseljeništvu.

g. Sabljo je zahvalio Državnom uredu na dosadašnjoj potpori u organizaciji Igara te naglasio kako, po saznanjima Hrvatskog svjetskog kongresa, već sada vlada veliko zanimanje među pripadnica hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske za sudjelovanjem na 4. Hrvatskim svjetskim igrama.

Podsjećamo, 3. Hrvatske svjetske igre održane su u Zagrebu od 21. do 26. Srpnja 2014.godine. Okupile su 750 sudionika iz 25 zemalja svijeta, s 5 kontinenata, koji su se natjecali u 16 sportskih disciplina.

Po prvi puta organizirane su u punom zajedništvu domovinske i iseljene Hrvatske. Realizaciju Igara poduprle su sve institucije Republike Hrvatske – od predsjednika Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Hrvatskog olimpijskog odbora.

Powered by WordPress.