On-line obrazac za informacije o mogućnostima ulaska u Republiku Hrvatsku

Politika
Typography

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 9. svibnja 2020., ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je o izmjeni odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske kojom se državljanima omogućuje ulazak u RH, odnosno odlazak u inozemstvo uz pridržavanje općih i posebnih preporuka HZJZ-a.   

"Kada postoje razlozi, strani državljani će moći ući u Republike Hrvatske uz pridržavanje preporuka HZJZ-a, te strani državljani koji putuju zbog neodgodivih osobnih razloga", kazao je ministar unutarnjih poslova.
 
 Odluku možete pročitati ovdje na https://civilna-zastita.gov.hr
 
PRELAZAK HRVATSKE GRANICE
 
Odlukom Stožera CZ ponovno je omogućeno slobodno kretanje teritorijem RH bez korištenja e-Propusnice od 11. svibnja 2020.
 
Također, olakšan je prelazak graničnih prijelaza RH te se od sada hrvatskim državljanima omogućava ulazak u Hrvatsku, odnosno odlazak u inozemstvo, uz pridržavanje općih i posebnih preporuka HZJZ-a. Dodatno, kada postoje poslovni razlozi ili gospodarski interesi, ulazak u RH omogućava se i stranim državljanima.
 
Hrvatski državljani nakon ulaska u zemlju više nisu obvezni ići u dvotjednu samoizolaciju već im prilikom ulaska granična policija uručuje letak s uputama HZJZ-a. Preporučuje se da ograniče kontakte s drugim osobama te da izvan svoje kuće obavljaju samo najnužnije i neodgodive poslove tijekom 14 dana od dana ulaska u RH
Ako strani državljanin ima namjeru prijeći državnu granicu, mora zadovoljiti jedan od sljedećih
uvjeta:
- da posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine u RH ili plovila,
- da dolazi na sprovod,
- da posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje poziv gospodarskog subjekta u RH, interes gospodarskog subjekta za njihov dolazak ili poziv na poslovni sastanak.
 
Svi ostali strani državljani koje imaju neki poslovni razlog, koji se trenutačno ne može predvidjeti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju svoju namjeru ulaska u RH trebaju najaviti na e-mail adresu: uzg.covid@mup.hr te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.
Te su osobe dužne svesti kontakte s drugima na nužni minimum i pridržavati se uputa o smanjenju rizika od prijenosa bolesti, tijekom 14 dana od dana ulaska u RH, mjeriti tjelesnu temperaturu u jutarnjim satima te ako je viša od 37,2 Celzijeva stupnja i ako imaju bilo koje znakove bolesti, trebaju se telefonom javiti izabranom liječniku obiteljske medicine ili teritorijalno nadležnom epidemiologu.
Ako osobe nakon ulaska u Hrvatsku razviju simptome bolesti, trebaju ostati u svom smještaju i javiti se telefonom domaćinu, tj. organizatoru njihova dolaska koji obavještava epidemiologa ili nadležnog liječnika primarne zdravstvene zaštite, a izvan njihova radnog vremena poziva hitnu medicinsku službu ili telefonom kontaktira najbližu COVID ambulantu.
 
Ako pri ulasku u Hrvatsku osoba pokazuje znakove bolesti, granična policija će obavijestiti sanitarnog inspektora. Tim osobama preporučuje se da ne ulaze u RH, a ako zbog neodgodivih razloga ipak moraju prijeći državnu granicu, upućuju se najkraćim putem u nadležnu zdravstvenu ustanovu na testiranje i liječenje, odnosno, na testiranje i u izolaciju.
Osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu i simptome akutne respiratorne infekcije trebaju odgoditi svoj dolazak u Hrvatsku.
Sve dodatne informacije mogu se dobiti pozivom na info broj 112 ili 113
 
On-line obrazac za informacije o mogućnostima ulaska u Republiku Hrvatsku
Od 21. svibnja 2020. godine svi strani državljani koji namjeravaju ući u Republiku Hrvatsku, kao i hrvatski državljani koji nemaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj, odgovore na sva pitanja vezana za ulazak u Republiku Hrvatsku mogu saznati na jednom mjestu.
S obzirom na ograničenja koja su na snazi, zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19, a radi bržeg dobivanja relevantnih informacija, sva najčešća pitanja i odgovori o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku, objavljeni su na službenoj web stranici Ministarstva unutarnjih poslova pod kategorijom UZG COVID na glavnoj izborničkoj traci.
Ako svoj odgovor o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku ne pronađu među najčešćim pitanjima i odgovorima, dostupan je i on-line obrazac za upit putem kojeg se mogu obratiti kako bi dobili konkretan odgovor na svoje pitanje o mogućnosti ulaska.
Navedena stranica i on-line obrazac trenutno su dostupni na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, a planira se proširivanje i na druge strane jezike.  
Podaci koji se putem obrasca traže od zainteresirane stranke, a s ciljem davanja konkretnog odgovora su: državljanstvo, ima li reguliran status stranca u RH (odobren boravak), planirani datum dolaska na granični prijelaz, ime graničnog prijelaza na kojem planira ulazak te razlog dolaska u Republiku Hrvatsku.
Adresa uzg.covid@mup.hr i dalje ostaje mjesto na koje se zainteresirani korisnici mogu obratiti uz nešto drugačiju proceduru.
Naime, nakon što osoba pošalje upit na navedenu adresu, dobit će automatski odgovor u kojem ju se usmjerava na navedenu stranicu, na kojoj može odabrati jedan od ponuđenih jezika te pronaći odgovor ili nam se obratiti putem on-line obrasca.