Hrvatska i službeno primljena u eurozonu, objavljen je tečaj preračunavanja kune u euro

IZ HRVATSKE
Typography

Konačna odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023. usvojena je na sastanku Vijeća ministara financija u Bruxellesu.  

Svečanim potpisivanjem triju pravnih akata dovršen je u utorak u Bruxellesu postupak odlučivanja o ulasku Hrvatske u europodručje od početka sljedeće godine.
Vijeće za ekonomske i financijske poslove EU-a (Ecofin) usvojilo je u utorak tri konačna pravna akta koja su potrebna kako bi Hrvatska mogla uvesti euro 1. siječnja 2023., među kojima je i odluka o stopi konverzije kune u euro o središnjem paritetu 1 euro = 7,53450 kuna.
Uz uredbu kojom se utvrdio definitivni tečaj konverzije kune u euro, Ecofin je usvojio još dva pravna akta - odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj te dopunu uredbe u kojoj će se popisu 19 članica europodručja dodati Hrvatska kao 20. članica.
Odlukom o pridruživanju europodručju, guverner HNB-a od rujna postaje promatrač u Upravnom vijeću Europske središnje banke, a od 1. siječnja 2023. godine punopravni član.
U smislu fluktuacija, ne očekuje da bi se s tečajem kune do ulaska u eurozonu trebalo išta bitno događati. "Sada svi znaju točan tečaj po kojem će se odvijati konverzija (...) i koji će služiti kao vrlo jasna vodilja za tečajno tržište. Tako da ne vjerujem da će biti bilo kakvih značajnih fluktuacija tečaja u preostalom razdoblju", izjavio je Vujčić.
Podsjetio je da od 5. rujna počinje obaveza iskazivanja cijena u kunama i eurima, a da svi koji žele mogu to činiti već sada. "Ali po tečaju koji sada znamo. Do sada su se mogli koristiti različiti tečajevi", dodao je Vujčić.