Znanstveni skup o Hrvatima u Vojvodini

IZ HRVATSKE
Typography

U ponedjeljak, 6. svibnja u prostorima Hrvatske matice iseljenika, a u organizaciji „Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata“ održan je znanstveni skup „Hrvati u Vojvodini nakon 1990-ih – od stradanja do izgradnje perspektiva“.     

Na njegovu početku skup su pozdravili ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, predsjednik „Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata“ Mato Jurić, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije Tomislav Žigmanov, zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, v. d. zamjenika državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zdravka Bušić.
U radnom dijelu skupa Ivana Žanić i Jovana Kolarić iz Fonda za humanitarno pravo iz Beograda predstavili su publikaciju „Dosje – zločini nad Hrvatima u Vojvodini“. Zatim je uslijedilo svjedočenje Vesne Abjamović o nestanku njena oca i strica u srijemskom mjestu Morović.
Potom je prikazan film pod nazivom „Nepodobni građani“ u produkciji „Vojvođanskog građanskog centra“ iz Novog Sada. Prvi dio skupa zatvorilo je izlaganje  dr. sc. Maria Bare s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu „Prisilne migracije srijemskih Hrvata u znanstvenoj literaturi i književnosti“.
U drugom dijelu skupa profesorica Ivana Andrić Penava predstavila je rad „Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata“. Politolog Darko Baštovanović govorio je o položaju hrvatske zajednice u Srbiji u sklopu demokratizacije srbijanskog društva i približavanja Srbije Europskoj uniji. Skup je zatvorilo izlaganje Tomislava Žigmanova o problemima političkog predstavljanja Hrvata u Srbiji.
Foto: Snježana Radoš
 
Powered by WordPress.