Intervju: Siniša Božulić, kolumnist

Najave
Typography

Naći minimum zajedništva
Davno sam rekao a mislim i napisao negde da se naš korpus mora ujediniti i tako nastupati na svim izborima u Republici. Koliko znam na ovim nije učestvovala nijedna lista sa hrvatskim predznakom, ovo što je učestvovalo to su sve neke koalicije i sitne računice 

Za početak razgovora se predstavite našim čitateljima.
Rođen sam 1959. godine u Somboru, živim i radim u Novom Sadu, pisanjem se bavim zadnjih pet godina, ako izuzmem nešto kratko bavljenje u gimnaziji, trudim se da vam za svaki broj novina napišem po jednu priču iz života, akteri mojih priča su tu pored nas, naši susjedi, rođaci, ponekad i političari.

Koliko ste do sad izdali knjiga? Molim vas da ih nabrojite i ukratko opišete.
Objavljena mi je knjiga poezije ‚‚Buđenje čovjeka'' 2013 godine, gotov je roman i nadam se da će izaći do jeseni, toliko, ovo drugo još nije za objavljivanje. ‚‚Buđenje čovjeka'' u jednom svom dijelu se bavi pobunom protiv poremećenog sistema vrijednosti danas u društvu, drugi dio se bavi ljubavlju, bez koje svet nebi postojao a u trećem dijelu zbirke, zavičaj zauzima svoje vrlo važno mjesto, u mom životu i u mojim pjesmama, a ja ih imama dva: Dalmaciju i Vojvodinu. O romanu bih radije pisao i govorio kad izađe iz tiska, i u njemu se budi i umire ljudsko.

Predstavite nam udrugu HKUPD ‚‚Stanislav Preprek'' iz Novog Sada. Koji vam je bio prvotni cilj osnutka?
Hrvatsko kulturno umjetničko prosvetno društvo ‚‚Stanislav Preprek'' je ponovo osnovano ili rekao bih aktivirano prije jedanaest godina, prvi pokušaj nije zaživio kako treba, te je jedno vrijeme društvo postojalo samo na papiru, grupa ljudi okupljena oko gospodina Marjana Sabljaka je pokrenula udrugu i formirala tri sekcije, dramsku, pjevačku i literarnu u kojoj sam ja od 2013 godine. Cilj osnutka je očuvanje nacionalnog identiteta, što kroz literaturu sigurno i činimo.

Kako vidite budućnost manifestacije ‚‚Preprekovo proljeće''
Manifestacija koja se održava unazad sedam godina kontinuirano i kroz nju mi iz Prepreka pokazujemo svoj rad, kruna manifestacije je, sigurno, zbirka poezije koja se svake godine promoviše na ovoj manifestaciji a na dan rođenja Stanislava Prepreka. Čini mi se da bar za neko vrijeme ova manifestacija nema problem opstanka, ali kao i sve što se tiče kulture osuđeno je da funkcionira pomoću štapa i kanapa, jer vlastima je najlakše proraču kresati i štedjeti na kulturi, te je upitan opstanak ne samo ove manifestacije, koja je jedina u Novom Sadu sa hrvatskim predznakom, već svega što se tiče kulture. Zbirka poezije je zbirka svih članova udruge, njene literarne sekcije a uvjek imamo i nekoliko gostiju iz drugih udruga kao i iz matice. Trag o našem prisustvu na ovim terenima tako ostaje zabilježen u Matici srpskoj te i u narodnoj biblioteci Srbije i to trajno.

Jesu li Hrvati u Srbiji sačuvali svoj kulturni identitet?
Mislim da neću pogriješit kad kažem da se trude, bar ovi što nisu plaćeni Hrvati, ovi što primaju plaću za to da budu Hrvati, oni jesu, jer da nisu sačuvali svoj identitet ni plaće nebi bilo, a ovi drugi zavise opet od ovih što su na platnom spisku države, ali se trude, dokaz da se trude su i vaše novine koje nekako izlaze svakog mjeseca.

Opširnije u tiskanom izdanju i pdf izdanju strana 13

Powered by WordPress.