Knjiga „Franjevačka crkva i samostan sv. Mihovila u Subotici“

HRVATSKE NOVINE
Typography

U nakladi udruge Hrvatske nezavisna lista iz tiska je 2016. izlašla knjiga „Franjevačka crkva i samostan sv. Mihovila u Subotici“. S obzirom na to da ona predstavlja neprocjenjivu vrijednost smatramo da je treba u potpunosti nanovo tiskati 


U knjizi „Franjevačka crkva i samostan sv. Mihovila u Subotici“ prikazana je povijest franjevačke crkve i samostana u Subotici kako ju je zabilježio o. Paškal Cvekan u knjizi „Subotički franjevački samostan i crkva“ tiskanoj u Subotici 1977. godine koja je napisana iz arhivske građe subotičkog franjevačkog samostana. O. Paškal Cvekan je isticao da su u njoj uz originalne listine i ovjerovljeni prijepisi ugovora, računa, odobrenja redovničkih, crkvenih i ondašnjih vlasti, i da postoji i uz to dobro napisana i savjesno vođena kućna povijest, koja nosi latinski naslov: „Historia venerabilis domus Szabatkae ordinis Minorum sancti Patris nostri Ferancisci Reformatae Provinciae Hungariae Sanctissimi Salvatoris.“ To jest: „Povijest časne kuće u Subotici reda Manje braće svetog našeg Oca Franje, obnovljene Ugarske provincije presvetog Otkupitelja“.
Ta kućna povijest ima četiri knjige, velikog formata, a arhivski je obilježena: Ia; Ib; Ic; Id. Najstarije podatke u prvoj knjizi napisao je 1751. o. Danijel Zavodczki.
U arhivskoj građi subotičkog franjevačkog samostana iz 18. stoljeća su ostali pisani dokumenti o povijesti Subotice i naroda, kojega oni postojano zovu - Dalmatinci.
U knjizi „Franjevačka crkva i samostan sv. Mihovila u Subotici“ govori se o povijesti te zgrade, toliko i o povijesti grada Subotice, o povijesti hrvatskog naroda u Subotici.
Od tiskanja knjige „Subotički franjevački samostan i crkva“ prošlo je više od četrdest godina. S obzirom na to da ona predstavlja neprocjenjivu vrijednost smatramo da je treba u potpunosti nanovo tiskati. Na taj način ćemo omogućiti upoznavanje sa ovim razdobljem povijesti i onima koji to do sada nisu imali prigodu dolaziti do novih spoznaja.
Franjevačka crkva i samostan sv. Mihovila u Subotici je spomenik kulturne baštine. Kako bi cjelovitije predočili ovaj vrijedni spomenik u IX. poglavlju ove knjige fotografijama je prikazan vanjski izgled crkve i unutrašnjost samostana i crkve. Fotografije prikazuju svaki oltar, oltarne slike, kapelu, sliku Majke Božje - Crne Gospe, kip sv. Antuna Padovanskog, ... Ukupno 110 fotografija.
Knjiga Franjevačka crkva i samostan sv. Mihovila u Subotici podijeljena je u devet poglavlja:
I. Uvodna zapažanja
II. Subotica u 18. stoljeću
III. Najstariji podaci o subotičkim franjevcima
IV. Franjevački dušobrižnici u Subotici od 1693. – 1773.
V. Izgled Stare crkve
VI. Franjevačka crkva
VII. Samostanska crkva
VIII. Od rezidencije do samostana
IX. Franjevačka crkva i samostan sv. Mihovila u Subotici kroz 120 fotografija
Sve informacije svezi knjige „Franjevačka crkva i samostan sv. Mihovila u Subotici“ možete dobiti na mail hrvatska.nezavisnalista@gmail.com i +381 60 5627570