Đorđe Balašević je bio sinonim za ljudskost i iskrenost

HRVATSKE NOVINE
Typography

Gubitak je najčešće ono neopisivo i neopipljivo. Ne gubimo melodije, stihove, emociju i ljubav koju nam je dao, to je vječno‘  Omiljeni novosadski kantautor Đorđe Balašević zauvijek je zaklopio oči u 68. godini od posljedica koronavirusa.  

Obožavatelji diljem Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine pa i šire opraštaju se od pjevača koji im je svojim nezaboravnim hitovima obilježio živote.
Nažalost, stanje mu se iznenada pogoršalo i svi su njihovi napori bili uzaludni jer je pjevač bio u iznimno lošem stanju. Preminuo je u Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu. Prije toga desetak se dana liječio kod kuće, a u bolnicu je stigao s upalom pluća.
"Srbija je danas tužna, pretužna, jer nije otišao u vječnost samo jedan umjetnik, već je otišao dio nekih najljepših uspomena uz kazetu u autu, na klupi u parku ili obali mora. Otišao je poneki stidljivi osmijeh, ukradeni poljubac, školska simpatija i dio svega onoga čiji je Đorđe bio sastavni dio - rekla je za Slobodnu Isidora Tubin, zamjenica urednika rubrike Jetset na portalu Telegraf.
Teško je pronaći prave riječi, gubitak je najčešće ono neopisivo i neopipljivo. Ne gubimo melodije, stihove, emociju i ljubav koju nam je dao, to je vječno, već gubimo sve ono što nam je mogao dati i što je značilo njegovo postojanje. A značilo je mnogo. Ne samo za Srbiju i našu muzičku scenu, već za cijelu regiju. Đorđe je bio sinonim za ljudskost, emociju i iskrenost.
Ringišpil tuge, gubitka i surovog neprijatelja zvanog covid se zavrtio, i u tom vrtlogu otišao je jedan od najvećih, ali vjerujem da je svima nama baš onaj Đoletov "Ringišpil u glavi" najdraži i da će se vrtjeti i kada sve ovo što nas je zadesilo prođe." 
Tijekom karijere koja je trajala više od 40 godina, Balašević je snimio pregršt pjesama koje mnogi i dan danas znaju napamet
Balaševićeva karijera započela je 1977. godine, kada je grupa Žetva, čiji je bio član, izdala pjesmu "U razdeljak te ljubim". Pjesma je postigla velik uspjeh, no to nije bilo dovoljno da Balašević u njoj ostane te je već 1978. napustio Žetvu i osnovao vlastiti bend Rani mraz.
Rani mraz je debitirao 1978. godine s pjesmom "Moja prva ljubav", a bend je već 1979. godine s pjesmom "Panonski mornar" odnio pobjedu na Splitskom festivalu. Njegov slavni nadimak dolazi upravo od imena te pjesme. Balašević se u Ranom mrazu zadržao do 1982. godine i bend je u tom periodu snimio poznate pjesme "Priča o Vasi Ladačkom" i "Život je more".
Balašević je solo karijeru započeo odmah po izlasku iz Ranog mraza te je 1982. godine izdao prvi album imena "Pub". Bio je kantautor kao solo izvođač izdao 12 studijskih albuma, četiri albuma žive glazbe, pet singlova i jedan DVD. 
 
Powered by WordPress.