Banatski Hrvati zapostavljeni od hrvatskih institucija

Politika
Typography

U nedjelju, 28. kolovoza Starčevo je posjetio predsjednik novoosnovane “Udruge banatskih Hrvata” iz Zrenjanina, Goran Kaurić. Sastanak kome je nazočilo desetak zainteresiranih građana održan je u prostorijama župskog dvora nakon nedjeljne mise.

Kaurić je na samome početku upoznao prisutne s motivima koji su ga ponukali da formira udrugu, te ciljevima i planovima aktivnosti u narednim mjesecima. On je istaknuo da Starčevo ima znatnu prednost u odnosu na ostale sredine jer su u tom mjestu Hrvati donekle ostali kompaktni, a tu su također i najbrojniji u usporedbi s drugim naseljima. Osnovni problemi koji tište hrvatsku zajednicu u Banatu, a bili su temom ovoga skupa, jesu prije svih etnička mimikrija i strah od nacionalnog izjašnjavanja koji su doveli do alarmantne depopulacije i ubrzanog smanjenja broja njenih pripadnika u ovoj vojvođanskoj regiji. Konstatiran je nedostatak kulturnih i političkih udruga koje bi unutar same hrvatske zajednice zastupale interese njezinog banatskog ogranka koji jeste malen, ali posjeduje vrlo bogato kulturno-povijesno naslijeđe. Sudionici razgovora su se suglasili da se banatski Hrvati zbog toga osjećaju zapostavljenim kako od strane krovnih udruga vojvođanskih Hrvata, tako i od svoje matične države. 

Stoga je Kaurić naglasio da se banatski Hrvati trebaju okupiti oko jedne udruge koja će ih zastupati. Sljedeći korak će samim tim podrazumijevati osnivanje podružnica “Udruge banatskih Hrvata” u Starčevu i Pančevu, kao i svim mjestima i gradovima gdje postoji volja i zanimanje. Starčevci su se u svemu složili s Kaurićem i na kraju susreta zahvalili na posjetu i njegovu entuzijazmu i ozbiljnosti s kojom je pristupio objedinjavanju hrvatske zajednice u Banatu.

Dalibor Mergel

Powered by WordPress.