Priopćenje za javnost Demokratske zajednice Hrvata

Politika
Typography

Zahvaljujemo se svim Hrvaticama i Hrvatima koji su svojim glasom podržali izbornu listu „Fokus – Republika“ u XI. Izbornoj jedinici, naizborima za XI. Saziv Hrvatskog sabora. 

Izbornu  listu „Fokus –Republika“ u XI. Izbornoj jedinici listom su činili kandidati iz Republike Srbije, a nositelj je bio dr. Tomislav Stantić.
Demokratska zajednica Hrvata ostvarila je svoj cilj, plasirajući se kao
druga, osvojivši više glasova nego sve ostale, lošije plasirane liste,zajedno. Kratku kampanju obiljež ili su nemogući uvjeti i nedostatakfinancijskih sredstava. Izravnu i prijateljsku komun ikaciju s biračima suprotstavili smo kampanji naših oponenata, izdašno financiranu sredstvima iz Republike Hrvatske, stavljenim u funkciju kampanje „sendvič-autobus-ucjena-poniženje“.
        Koalicija „Fokus-Republika“ za samo četiri mjeseca od osnutka uspjela
je osvojiti jedno mjesto u Saboru Republike Hrvatske, te tako postati parlamentarna stranka. Imajući u vidu iznimno složenu raspodjelu mandata u XI. Sazivu Hrvatskoga sabora, ovaj jedan mandat može se pokazati veoma značajnijim.
        Najvažniji benefit, po ukupne demokratske procese u hrvatskoj zajednici
u Republici Srbiji, međutim, jest činjenica da su ovdašnji Hrvati, prvi puta, imali mogućnost glasovati između dvije različite liste na izborima za Hrvatski sabor na kojima su se nalazili kandidati iz Republike Srbije. Dvije liste, s iznimno različitim političkim i javnim habitusom, vokabularom, kulturom komunikacije, vrijednostima koje promoviramo i politikama koje provodimo, jer, napose, kakvi su to izbori na kojima se kandidira samo jedna lista?