Demokratski savez Hrvata u Vojvodini održao je radnu Skupštinu

Politika
Typography

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) održao je u subotu 28. listopada u Domu kulture u Maloj Bosni radnu Skupštinu. Skupštini je nazočilo 197 izaslanika, a na kojoj se raspravljalo o nastupu stranke na izvanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji u prosincu. 


Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a na radnoj Skupštini DSHV-a je između ostalog rekao: "U svim događajima koji su obilježili razdoblje između izborne Skupštine i radne Skupštine, a to su parlamentarni izbori, popis stanovništva, te izbori za HNV, DSHV je bio na visini zadatka, u ne lakim okolnostima, ali uz svesrdnu potporu našega naroda i tijela matične države.
U razdoblju koje slijedi, DSHV mora snažiti svoje prisustvo u onim sredinama gdje nema mjesnih odbora, a ima hrvatskoga življa. Tamo gdje smo organizirani, potrebna je redovitost rada, jača komunikacija i sinergija.
Glede predstojećih izbora, i dalje inzistiramo na rješenju definiranom u Međudržavnom sporazumu RS i RH, a dotle tražimo modele koji će nadomjestiti tu vrstu deficita. Ozbiljno razgovaramo o tome da u širokoj platformi organizacija manjinskih zajednica iziđemo na predstojeće izbore.
Sudjelovanje u političkom životu pretpostavlja konzistentan rad na terenu, kako tijekom prikupljanja potpisa podrške kandidacijskimmčistama, tako i tijekom glasovanja. Moramo očitovati mobilnost i pozvati naše sunarodnjake da se ovim procesima, ove godine na državnoj i pokrajinskoj razini odazovu.
Isto tako je potrebno u tijeku priprema za lokalne izbore iduće godine, unutar zajednice voditi dijalog o tome na koji način je potrebno djelovati da bi se formirale lokalne kandidacijske liste. U tome će naš Ured i naša Mladež imati ključne uloge.
I dalje ćemo se zalagati da se potrebe i interesi naše zajednice putem HNV-a redovito servisiraju. Oslanjat ćemo se i dalje na potporu matične države, a geste i riječi podrške nekada znače i više no materijalna potpora.
Demokracija, vladavina prava, manjinska prava bez ograničenja, integracija Hrvata  u institucije Republike Srbije i integracije u Europsku uniju i dalje će biti naša vrijednosna načela. Nećemo odustati od sudjelovanja u procesima koje nas se tiču.
Unutar zajednice prioritet su visoka razina suradnje sa hrvatskim udrugama i Katoličkom Crkvom. Moramo djelovati kako bi organizacija naše stranke ostala živa. Pouzdanost se postiže postojanošću, transparentnošću te odgovornošću. Po tome smo, na čelu sa HNV, prepoznati.
Ne smijemo se uljuljkavati u uspjehe koje smo postigli. Početni uspjesi daju nam za pravo da nastavimo djelovati ustrajno!"
Zamjenik predsjednika DSHV-a Goran Kaurić je istakao da je stranka politički probudila Hrvate u Banatu.
"Djelovanje DSHV-a u Banatu vrlo se jasno raspoznaje, osobito nakon što je predsjednik stranke Tomislav Žigmanov postao ministar u Vladi Republike Srbije i omogućio da se javno hrvatsko djelovanje destigmatizira. Naša je stranka politički probudila Hrvate u Banatu, napose na području Grada Pančeva, općine Opovo i grada Zrenjanina, no naše se djelovanje tu ne zaustavlja budući da vodimo početne razgovore i sa Hrvatima u nekim drugim banatskim općinama.
Osim pozitivnog raspoloženja potencijalnog članstva u ovim mjesnim organizacijama, a budući da politički djelujem i u Novom Sadu i Petrovaradinu, zamjećujem buđenje interesa za naš rad i u Srijemskim Karlovcima i Srijemskoj Kamenici. Uz nedavno osnovani Mjesni odbor u Beočinu, čije djelovanje se širi,  kompletiramo djelovanje u ovom dijelu Srijema. Značaj toga je izniman, nakon srjemske tragedije našeg naroda i osujećivanja političkog djelovanja stranke, a to sam imao prilike naglasiti i na nedavnom sastanku naše stranke u Spomen-dom bana Josipa Jelačića  Petrovaradinu, nedavno vraćenom našoj zajednici ustrajnim djelovanjem naše stranke, zalaganjem predsjednice Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji te uz iskazano razumijevanje predsjednika države Aleksandar Vučić.
Želim upozoriti i na redovito (isključivo predizborno) djelovanje pojedinaca koji se imenuju hrvatskim imenom, a kojima je cilj smanjiti potporu našoj stranci. Molim da ignoriramo djelovanje te skupine ljudi, čiji broj je jednoznamenkast, u nadolazećem razdoblju", rekao je Kaurić.
Mirko Ostrogonac, predsjednik Podružnice Subotica DSHV-a je na Skupštini naglasio da je u obnašanju zastupničkog mandata delegirao pitanja iz oblasti poljoprivrede, graditeljstva i lokalnog razvoja.
 "Mandat na mjestu zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije, koji sam obnašao, trajao je točno godinu dana. Za to vrijeme djelovao sam u zastupničkom klubu "Za pomirenje", na čelu koje je bio Usame Zukorlić, predsjednik Stranka pravde i pomirenja - SPP. Zahvaljujem kolegama i predsjedniku kluba što je imao razumijevanja i političke pragmatičnosti, te sam mogao istupati i delegirati pitanja iz oblasti poljoprivrede, graditeljstva i lokalnog razvoja", između ostalog je rekao Osrogonac.
Gordan Grlić Radman, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, izaslanik predsjednika HDZ - Hrvatska demokratska zajednica rekao je na radnoj Skupštini DSHV-a: „Ove godine smo otvorili smo "Hrvatsku kuću - Maticu", koja već iznimno doprinosi sveukupnom položaju Hrvata u Vojvodini. Naravno, Vlada Republike Hrvatske nastavit će s financijskom potporom daljnjoj izgradnji potrebne infrastrukturne mreže, ali i s potrebnim transferom znanja.
Na predstojećim izborima pozivamo ih da izađu u što većem broju na izbore i pomognu da opet imamo svog predstavnika u Skupštini Republike Srbije. To je, jasno, iznimno važno za političku vidljivost i djelovanje.
Naravno, nećemo nikada odustati od reciprociteta biranja hrvatskih manjinskih zastupnika na svim razinama vlasti, i to onako kako smo mi to omogućili srpskoj manjini u Hrvatskoj i onako kako je bilo dogovoreno i uvršteno u Sporazum o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori i srpske i crnogorske manjine u RH, a koji će uskoro napuniti 20 godina.
U svom daljnjem radu imat će bezuvjetnu potporu ove Vlade RH u svim vašim legitimnim političkim zahtjevima:“