Demokratski savez Hrvata u Vojvodini: Zakup državnog poljoprivrednog zemljišta ne smije štetiti malim poljoprivrednicima

Politika
Typography

Priopćenje za javnost Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini:  

"Demokratski savez Hrvata u Vojvodini primio je informacije od poljoprivrednika, napose mladih, koji se suočavaju s nizom problema u zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta u katastarskim općinama u kojima žive i bave se poljoprivredom. Primjećuje se da u dražbama državnog zemljišta, koje se izdaje u zakup, sudjeluju pojedinci koji velikim ponudama zakupljuju velike površine, a ne bave se poljoprivredom niti imaju poljoprivrednu mehanizaciju. Ovakve situacije vrlo su česte i u svim naseljima u kojima žive Hrvati, te napose mladim i malim poljoprivrednicima i njihovim obiteljima otežavaju ili potpuno onemogućuju planiranje budućnosti od obrade zemlje i opstanak na selu. Čini se da je ovakva situacija naročito eskalirala kada su 2020. godine uvedene online dražbe. Usprkos edukacijama, postoji još uvijek veliki broj poljoprivrednika koji nisu dovoljno informatički opremljeni niti osposobljeni za ovakav vid nadmetanja za zemljište, a dražbe se odvijaju na način koji onemogućuje kontakt sa zainteresiranima, te se do samoga kraja ne sazna tko su osobe kojima država izdaje posjede koje ima u vlasništvu. To biva vidljivo tek na njivama kada počinje njihova obrada – često se uopće ne radi o osobama koje su dobile pojedine parcele na dražbama u zakup.

Još je uvijek prisutno prijavljivanje fiktivnih rezidenata u selima u kojima oni žele ostvariti neka od prava na zakup državnog zemljišta, a da pri tome uopće u tim selima ne žive. Time se, uoči dražbi (koje su ove godine pomaknute na jesenje mjesece, te se već sada osjeti uznemirenje poljoprivrednika) stvaraju skupine čiji su interesi u poljoprivredi upitni, a kojima trenutna zakonska rješenja iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu idu na ruku. Ovime se, primjerice, nevjerojatnom brzinom gube pašnjaci u Vojvodini, koji bivaju pretvoreni u ratarske površine, te vlasnici stoke nepovratno gube dragocjene površine od vitalnog značaja za svoju djelatnost. Uznemirenje stočara je dodatno pojačano nedavnim usvajanjem Uredbe o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe, čime se otvara mogućnost dodatnoga degradiranja pašnjaka i njiva nižih produkcijskih razreda.
DSHV snažno podupire težnje poljoprivrednika kojima je zakup i obrada poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu jedini ozbiljan izvor prihoda te poziva lokalne samouprave da angažiranjem profesionalnih, nepristranih i adekvatno opremljenih poljočuvara pomognu u otkrivanju i prijavljivanju svih slučajeva kršenja ugovora o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta. Pozivamo ih i da ohrabre same poljoprivrednike da odlučno i bez straha te slučajeve prijavljuju. Pozivamo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da žurno poveća broj inspektora za poljoprivredno zemljište u Vojvodini, kako bi se procesuiralo kršenja zakona iz ovog područja, te da čim prije dražbe uredi na način pogodan za one koji bez zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta ne mogu živjeti. Pozivamo i na odlučne akcije očuvanja vojvođanskih pašnjaka, još uvijek vrijednih površina za stočnu proizvodnju, čija je površina znatno smanjena u odnosu na protekli popis poljoprivrede, i koji i dalje ubrzano nestaju."
Tomislav Žigmanov, predsjednik
Powered by WordPress.