Žigmanov ponovo izabran za predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

Politika
Typography

Poslije održanih  izbornih skupština za mjesne organizacije i izborne skupštine pet podružnica DSHV–a, održana je XV. redovita skupština DSHV-a u petak 16. srpnja 2021. godine u Tavankutu u dvorani Doma kulture, na kojoj je nazočilo 154 od 202 izaslanika, koji su izabrani na izbornim skupština mjesnih organizacija.  

DSHVe je dobio  predsjednika koji tu funkciju obnaša od 2015.. Za  predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini tajnim je glasovanjem izabran kao jedini kandidat publicist i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov. Za plan i program predsjednika DSHV–a, Tomislava Žigmanov je glasovalo 134 od 144 izaslanika koji su glasovali.

Kanditaturu Tomislava Žigmanov za predsjednika DSHV je podržala subotička Podružnica  i Vijeće DSHV-a, koje je na prijedlog člana Predsjedništva Zorana Čote s tri suzdržana glasa donijelo odluku da kandidat Vijeća DSHVa za predsjednika bude dosadašnji predsjednik Tomislav Žigmanov.
Kandidat za predsjednika DSHV-a, Tomislav Žigmanov prilikom predstavljanja izaslanicima XV. redovite skupštine DSHV–a izneo je plan i program svoga rada  
Za dostojanstvo i ravnopravnost Hrvata u Vojvodini/Srbiji!
naziv je  izborne platforme kandidata za predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova.
„Zbog svega onoga što smo započeli, mjesto predsjednika DSHV-a zahtijeva da predsjednik mora biti predsjednik kontinuiteta! Prije svega, kontinuitet se ima odnositi na političku angažiranost za dostojanstvo Hrvata u Vojvodini i političko djelovanje za njihovu, to jest našu ravnopravnost. Riječ je o vrijednostima koje se prepoznaju kao najvažnije u dosadašnjem političkom djelovanju DSHV-a. Nastaviti raditi na tome jest velika obveza koja podrazumijeva i stalnu zauzetost, posvećenost i odgovornost.“.
U Predsjedništvo DSHVea izabrani su: Mirko Ostrogonac iz Starog Žednika, Željko Pakledinac iz Vajske, Snežana Periškić iz Monoštora, Goran Kaurić iz Zrenjanina, Krunoslav Đaković iz Srijemske Mitrovice, Marin Piuković iz Subotice, Renata Kuruc iz Sonte, Goran Krnčević iz Novog Sada, Marica Stantić iz Đurđina, Mladen Petreš iz Tavankuta, Zoran Čota iz Sombora, Vladislav Horvacki iz Subotice, Ankica Jukić-Mandić iz Novog Sada i Dario Španović iz Srijemske Mitrovice.
Gosti
Skupštini su, među ostalim, nazočili: izaslanica predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, Zdravka Bušić, Ivan Anušić osječko-baranjski župan, i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.
 „Želim vas uvjeriti da Andrej Plenković i Vlada Republike Hrvatske i mi stojimo i stajat ćemo uvijek uz vas što god budete trebali. Stvarno se osjećam ovdje kao doma, vi jeste naši prijatelji i bliski nama i bliski ćemo i ostati.“, rekla je Zdravka Bušić.
„Stojimo vam na raspolaganju za sve ono što mislite da trebamo ojačati, možda u nekim situacijama reagirati i smatram da moramo osnažiti tu vezu između Hrvatske i vas, ta veza mora biti jaka i kontinuirana!“, istaknuo je Anušić.
Treći predsjednik DSHV
Ostaće zabilježeno da je DSHV u svojoj 31. godišnjoj povijesti imao tri predsjednika koji su obnašali fukcije pod različitim povijesnim i političkim uvjetima, te se to mora uzeti u obzir kada se vrednuju rezultati koje su postigli. Treći predsjednik publicista i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov izabran je 2015.. 
Da se pdsjetimo da je poslije održanih dvadeset šest izbornih skupština za mjesne organizacije i izborne skupštine četiri podružnice DSHV–a, održana je XIII. redovita skupština DSHV-a u petak 30. listopada 2015. godine u Subotici u dvorani Nove općine, na kojoj je nazočilo 193 od 277 izaslanika, koji su izabrani na izbornim skupština 26 mjesnih organizacija. DSHVe je poslije Bele Tonkovića i dipl. inga. Petra Kuntića dobio trećeg predsjednika u svoj povijesti. Za novog predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini tajnim je glasovanjem izabran kao jedini kandidat publicist i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov. Izabran je oko ponoći između petka i subote na izbornoj skupštini koja je trajala pet i pol sati. Za plan i program novog predsjednika DSHV–a, Tomislava Žigmanov je glasovalo 166 od 174 izaslanika koji su glasovali.
U svojoj povijesti DSHV nikada nije bio bez svoje vijećničke grupe u Skupštini grada Subotice do izbora 2016., za vrijeme Tomislava Žigmanova.
 
 
 
Powered by WordPress.