DSHV je neupitni čimbenik manjinskoga pitanja u međunarodnome kontekstu

Politika
Typography

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov razgovarao je u dvosatnome sastanku s Dénesom Nagyom, savjetnikom predsjednika Federalne unije europskih narodnosti (FUEN) i zastupnikom u rumunjskom parlamentu Lorantom Vinczeom.  

Sastanak je održan 9. prosinca 2020. godine na inicijativu predsjednika FUEN-a Vinczea, a njime je započeo niz konsultacija s predstavnicima hrvatskih manjina u europskim državama. Prvi je sastanak, na inicijativu predsjednika FUEN-a, održan s predsjednikom DSHV-a. 

DSHV je član FUEN-a još od 1993. godine, a i danas je jedna od najaktivnijih manjinskih stranaka u najreprezentativnijoj međunarodnoj organizaciji koja okuplja političke stranke nacionalnih manjina u europskim državama. Predstavnici FUEN-a na sastanku su željeli usuglasiti predstojeće aktivnosti s jedinom političkom snagom Hrvata u Vojvodini. Sastanak je održan virtualnim putem u konstruktivnoj atmosferi, a tijekom istoga predsjednik Žigmanov upoznao je Nagya s aktualnim društvenim i političkim procesima koji se u Srbiji događaju, a koji su od značaja za hrvatsku nacionalnu manjinu. Žigmanov je istaknuo kako je DSHV jedna od manjinskih stranaka u Srbiji koja je najaktivnije posvećena procesu europskih integracija Srbije i kako je u istome uvijek nastojala biti konstruktivnim partnerom jer u tome procesu vidi isključivo boljitak kako hrvatske zajednice, tako i svih srbijanskih građana, te je u istome nastojala dati svoj doprinos. Iako možda nije uvijek tako percipiran od strane drugih političkih dionika, DSHV je u tome ostao ustrajan. Žigmanov je ukazao i na probleme s kojima se hrvatska zajednica i dalje suočava u srbijanskome društvu kada je u pitanju njezin položaj, ali je naglasio i kako se velika očekivanja ulažu u proces unaprjeđenja sveukupnih hrvatsko-srpskih odnosa i rješavanja otvorenih pitanja koja postoje između dviju država. 
Predstavnici FUEN-a su istaknuli kako su svjesni činjenice da je DSHV od početaka svoga članstva do danas ostao najznačajnija politička snaga hrvatskoga naroda u Republici Srbiji i da upravo od DSHV-a očekuju nastavak produktivnoga djelovanja u procesu europskih integracija Srbije ali i širega djelovanja u kontekstu sveukupnih europskih manjinskih politika i potpore inicijativi koja se naziva Minority Safe Pack. Ona za cilj ima uspostavljanje općih minimalnih standarda zaštite manjinskih naroda na europskoj razini i bit će važna kako za članice EU tako i za buduće države kandidatkinje. Predsjednik DSHV-a je rekao kako će DSHV svakako nastaviti s pružanjem potpore i konkretnih aktivnosti ovoj inicijativi te podsjetio kako je DSHV aktivno radio na prikupljanju jednoga dijela potpisa za inicijativu.
S predsjednikom DSHV-a sastanku je prisustvovao i međunarodni tajnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Baštovanović, koji je kao član DSHV-a aktivni sudionik radne skupine za slavenske manjine pri FUEN-u. DSHV je nastavio svoje aktivnosti unutar FUEN-a i tijekom izvanrednoga stanja i pandemije, a do sada je sudjelovao na četiri međunarodne konferencije koje je organizirala ova institucija.
Press služba DSHV-a
 
Powered by WordPress.