Žigmanov: Izazovi sa kojima se suočavamo su brojni

Politika
Typography

U Subotici je 17. lipnja u Domu Demokratskog savez Hrvata u Vojvodina održana konferencija za medije povodom predstojećih izbora.  

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izlazi  na predstojeće izbore na svim razinama u Republici Srbiji u okviru širokog saveza proeuropskih stranaka i pokreta okupljenih u koaliciju Ujedinjena demokratska Srbija, koju čine članice Vojvođanskog fronta, organizacija Srbija 21, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum.  Na lokalnim izborima i za pokrajinski parlament u koaliciji Vojvođanski front. Na lokalnim izborima DSHV-e u koaliciju sudjeluju u  Zrenjaninu, Novom Sadu, Beočinu, Baču, Subotici, Somboru.

“Izazovi sa kojima smo se u proteklom periodu suočavali bili su brojni, a sa kojima se i danas suočavamo su brojni. Ovdje ću vam navesti one koji su ključni. Snažno antihrvatsko raspoloženje. Netreba zaboraviti da smo u zadnje tjedne predizborne kampanje ušli s optužbom da hrvatske institucije u Republici Srbiji u segmentu obrazovanja promovišu ustaštvo i veličaju NDH-a.
Ta optužba je toliko apsurdna, da na nju uopšte ne treba referirati. Što se onda preslikavalo kroz govor mržnje na društvenim mrežama jer smo mi koji smo stali na crtu i izašli na izbore označavani upravo pogrdnim imenima, sa tim porukama, to su oni koji veličaju ustaštvo, to su oni kojima je stalo do vrijednosti NDH-a. To, naravno, onda ima za posledice kada je u pitanju strah i nesigurnost.
Registrirali smo nedopustivu navalenciju. Kontaktiranje putem mobilni i stabilni telefona. Neki naši aktivisti, prvaci u pojedinim lokalnim zajednicama, više od pet puta su zvani od strane predstavnika telefonskih timova zagovaranja vladajuće stranke sa jednim stalnim, istim upitom: jeste li sigurni da ćete glasati za nas. Ta vrsta navalencije ne da je prekomjerna, nego šalje poruku koja nije primjerena demokratskim društvima. 
Registrirali smo pod zastupljenost u medijima, napose u lokalnim medijima.
Postoje opravdane sumnje da oni koji žele ući u izbornu utakmicu nisu bili sposobni samostalnim snagama i resursima prikupiti dovoljan broj potpisa podrške građana za svoje izborne liste, nego su im to učinili strukture onih koji su ili na vlasti ili su bliski vlasti, kojima je za cilj da ostvare ili pripomognu smanjenju uspjeha.
S druge strane vidjeli ste da je Subotica u poslednji nekoliko dana bila stjecište gostiju. Kod gradonačelnika je došla svaka važnija osoba iz Vlade.
Savez vojvođanskih Mađara tradicionalno obilato koristi resurse Mađarske države i nihovi institucija, a mi kao jedina relevanta politička stranka hrvatske zajednice nismo bili posećeni ni od koga“
”, rekao je Žigmanov na konferenciji za medije. 
Snimku u trajanju od 18 minuta sa konferencija za medije Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini povodom predstojećih izbora možete pogledati ovdje na https://youtu.be/5PuUZknsxPA 
 
 
Hrvatske novine vijesti
Powered by WordPress.