Hrvatski demokratski forum: Odgovor na saopštenje Tomislava Žigmanova, nosioca liste Ujedinjene Srbije u Subotici

Politika
Typography

Priopćenje za javnost Hrvatskog demokratskog foruma: „Odluka da Hrvatski demokratski forum izađe na lokalne izbore u Subotici bitno je poremetila planove koruptivnog etnobiznisa u hrvatskoj zajednici. Jučerašnje saopštenje nosioca liste Ujedinjene demokratske Srbije u Subotici Tomislava Žigmanova pokazuje u kojoj je meri uzdrman monopol odlučivanja unutar zajednice, ali posebno u kojoj je meri panika obuzela ovog samozvanog vođu Hrvata u Srbiji. 

  

HDF je odluku o izlasku na izbore doneo tek nakon što je DSHV objavio da na izbore ne izlazi kao predstavnik Hrvata, nego u okviru dvoslojne koalicije Vojvođanski front-Ujedinjena Srbija. Time je Žigmanov pokazao da ga ne interesuje podrška Hrvata, nego samo njegova lična pozicija, odnosno da ga glasači opozicionih stranaka sa centralama u Beogradu i Novom Sadu uguraju u skupštine Srbije, Vojvodine i Subotice. HDF je odlukom da samostalno, kao hrvatska lista, izađe na izbore popunio prazan prostor koji je Žigmanov ostavio.
HDF se, kao jedina hrvatska lista na ovim izborima, zalaže između ostalog za suživot svih nacionalnih, verskih i drugih zajednica u našem gradu, ali se pre svega zalaže za povratak dostojanstva i samopoštovanja hrvatske zajednice. HDF je samostalna grupa građana koja želi da i Hrvati u Subotici zauzmu političko mesto koje im pripada. Bićemo korektan i pouzdan partner vlastima jer želimo učestvovati u donošenju odluka bitnim za građane, za razliku od Žigmanova koji svesno vodi DSHV u opoziciju jer mu tako odgovara. Naime, samo sa DSHV-om u opoziciji on ostvaruje svoj lični cilj.
Na njegovu žalost, građani su ga prozreli, a posebno je pod pritiskom članova DSHV-a koji su izrazito nezadovoljni antinacionalnom politikom svog predsednika. Otud i tolika nervoza u svakom njegovom javnom istupu otkada je saznao da je HDF jedina hrvatska lista na izborima. Nazivati pripadnike hrvatske zajednice „statističkim i drugim“ Hrvatima bilo bi uvredljivo da ih ne izgovara čovek za koga postoje ozbiljne javno iznete sumnje da je u hrvatsku zajednicu ubačen kao trojanski konj sa ciljem potiranja političkog uticaja zajednice. 
Međutim, u Žigmanovljevom saopštenju je posebno zanimljivo njegovo „iznenađenje“ aktivnostima diplomatsko-konzularnih predstavnika Republike Hrvatske, koji su mu takođe zatvorili vrata jer je njihova ustavna obaveza brinuti o pravima Hrvata, a ne Ujedinjene Srbije. Bez podrške pripadnika hrvatske zajednice, a sada i bez potpore matične države, uz pomoć samo odbačenih delova nekadašnje Demokratske stranke, Žigmanov više nema kud pa histerično udara i levo i desno nazirući svoj politički sumrak.  
U kampanji nam prilaze građani, ali i brojni članovi DSHV-a nezadovoljni odlukama, a pre svega ponašanjem svog predsednika, izražavajući nespokojstvo zbog mogućnosti da Hrvati ostanu jedina nacionalna zajednica bez svojih predstavnika u Skupštini Grada Subotice. To se može promeniti 21. juna 2020. godine izlaskom na izbore i zaokruživanjem broja 9 ispred naziva jedine hrvatske liste – liste Hrvatski demokratski forum."
 
Zvonimir Perušić
Hrvatski demokratski forum
Nositelj liste
 
Powered by WordPress.