Šutnja Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji prigodom 30. godišnjice proterivanja Hrvata iz Hrtkovaca

HRVATI U SRBIJI
Typography

Institucije i mediji u Hrvatskoj i Srbiji su nas priopćenjem  podsjetili na 30. godišnjicu proterivanja Hrvata iz Hrtkovaca. Vodstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji je “zaboravilo” Hrtkovce I sve vezano za to mjesto. 

 

Šešelj je svojim govorom pred više od tisuću ljudi potaknuo nasilje nad hrvatskim stanovništvom Hrtkovaca što je rezultiralo njihovim masovnim iseljavanjem.
Iako se ovo srijemsko selo u javnosti najčešće uzima kao simbol stradanja i protjerivanja Hrvata iz Vojvodine tijekom 1990-ih, kampanja pritisaka i zastrašivanja hrvatskog stanovništva započela je još prije ovog mitinga, tijekom 1991. godine, a rezultat je bio progon nekoliko desetina tisuća Hrvata s područja Vojvodine, napose iz vojvođanskoga dijela Srijema, koji je trajao sve do 1995. godine. 
Zabilježeni su: bacanja ručnih bombi u kuće, fizička izbacivanja iz vlastitih kuća, uništavanje privatne imovine, verbalne prijetnje, otkazivanja radnih odnosa, slučajevi fizičkog nasilja od kojih nisu bili izuzeti ni hrvatski katolički svećenici-
Za zločine počinjene nad Hrvatima u Vojvodini, Vojislav Šešelj je 2018. godine osuđen u Den Haagu na 10 godina zatvora. Tragična sudbina vojvođanskih Hrvata i strahote koje su doživjeli tijekom 1990-ih nikako ne smiju biti zaboravljeni. 
Osobito pogađa  šutnja vođstva Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji prigodom 30. godišnjice proterivanja Hrvata iz Hrtkovaca 
I.V.
Powered by WordPress.