Nastavlja se izgradnje Hrvatske kuće u Subotici

HRVATI U SRBIJI
Typography

U Subotici u prostorijama HNVa  su 15. listopada tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji (HNV) Jasna Vojnić potpisali Ugovor o financijskoj potpori za provedbu projekata „Izgradnja Hrvatske kuće u Subotici“ i „Kadrovsko snaženje hrvatske zajednice u Republici Srbiji“.  

Nakon potpisivanja ugovora, Jasna Vojnić predsjednica HNVa je rekla: „Ovo je nastavak potpore koju ovdašnja hrvatska zajednica dobiva od Vlade Republike Hrvatske, a preko Središnjeg državnog ureda, te je izgradnja Hrvatske kuće u Subotici jedan kapitalni projekt. 
Hrvatska Vlada prije dvije godine izdvojila sredstva za kupovinu placa za izgradnju ove kuće koja će se nalaziti pored sadašnjeg sjedišta HNV-a i koja će biti stjecište tri hrvatske institucije – HNVa, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU „Hrvatska riječ“. Nakon toga sredstva su izdvojena i za izradu projetkne dokumentacije, a ovo danas je najveća donacija u povijesti koju je Vlada Republike Hrvatske izdvojila za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Tu je i nastavak podrške Vlade Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Srbiji, što će se iskoristiti za profesionalno angažiranje kadra u područnim uredima HNVa u Beogradu i Petrovaradinu.
Tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas je ovom prigodom podsjetio kako je Vlada Republike Hrvatske s potporom strateškim programima hrvatske zajednice u Srbiji počela 2018. godine: „Ustanovljenjem Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem podržavamo sve programe koji jačaju ugled i položaj hrvatske zajednice u Srbiji. Vjerujem da će izgradnja Hrvatske kuće pridonijeti funkcionalnosti, boljoj komunikaciji pa i boljoj prepoznatljivosti zajednice kroz tri najvažnije institucije. I Vlada i Središnji ured će uvijek stajati iza onog što će pridonijeti svemu što će donijeti kvalitetniji, bolji i dostojanstveniji život našoj zajednici i zajedništvu matične domovine i ovdašnjih Hrvata, jer zajedništvo je najvažnije“, rekao je Milas
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nazočio je u Subotici potpisivanju Ugovora o financijskoj potpori za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici. Istaknuo je pritom da je „kroz potporu ovome, ali i drugim projektima vidljivo da Hrvatska stoji uz Hrvate u Srbiji“, te da je to poruka i Srbiji za nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima.
„Nama je zapravo stalo da hrvatska zajednica uživa sva ona prava koja ostvaruje srpska u Hrvatskoj, temeljem Sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina potpisanog 2004. godine“, izjavio je ministar.
On je u otvorena pitanja njihova statusa, ali i odnosa sa Srbijom naveo zastupljenost u državnim i predstavničkim tijelima koje ta država prema hrvatskoj manjini još nije ispunila, kao i problem nestalih.
„Nestalih osoba je 1869, sve te osobe imaju svoje obitelji. To su sudbine nad čijim sudbinama ne možemo ostati ravnodušni. Naša zajednička prošlost je bila traumatična i tragična, i ne smije se ponoviti. Moramo graditi bolju budućnost za našu mladež, jer mir i stabilnost nemaju alternativu. Zato mislim da je opredjeljenje Srbije za EU pravi put, i mi ćemo joj dati potporu“, rekao je među ostalim ministar Grlić Radman.
Vlada RH obavezala se ugovorom da će s 1,3 milijuna kuna iz državnog proračuna financirati izgradnju Hrvatske kuće u Subotici koja će biti središte za tri ključne institucije u Srbiji - Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i novinsko-izdavačku ustanovu „Hrvatska riječ“..
 
Powered by WordPress.