19. Dani hrvatske knjige i riječi-dani Balinta Vujkova u Subotici: Nagrada za životno djelo na području književnosti dodjeljena Matiji Molceru

HRVATI U SRBIJI
Typography

19. po redu Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova otvoreni su 26. rujna stručnim skupom za prosvjetne djelatnike pod nazivom Organizacija rada tijekom izvanrednog stanja u odgojno-obrazovnim i obrazovno-odgojnim ustanovama u prostorijama Etno-salaša Balažević u Tavankutu, a završeni su 9. listopada održavanjem Multimedijalne večeri..  

Program za učenike pod nazivom Narodna književnost u školi – u spomen na Balinta Vujkova ove je godine je imala virtualni javni sat hrvatskoga jezika u četvrtak, 1. listopada u koji su škole bile uključiene preko YouTube kanala Hrvatske čitaonice, a predstavljena je i nova, četvrta knjiga Izabranih djela Balinta Vujkova.
Međunarodni stručni skup knjižničara Čitanjem do uključenostije održan 2. listopada putem ZOOM platforme kojom je koordinirala Zagrebačko knjižničarsko društvo. Nakon dva plenarna izlaganja, u skupu kojeg je sudjelovaloi trideset petero izlagača.
U srijedu 7. listopada je održan je Književni salon, koji je bio posvećen časopisu za književnost i umjetnost Nova riječ i književnoj produkciji pod nazivom Od Dana do Dana.
Multimedijalna večer je održana u petak, 9. listopada  u  Subotici, a  dodjeljene su dvije nagrade Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata – nagrade Emerik Pavić za najbolju knjigu u 2019. godinu i trijenalne nagrade Antun Gustav Matoš za najbolju knjigu poezije u razdoblju od 2017. do 2019. godine.  
Nagrada „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu objavljenu 2019. godine pripala je knjizi Hrvatsko-ugarska nagodba u svjetlu povijesnih osoba : u povodu njezine 150. obljetnice, autora docenta dr. sc. Ladislava Heke iz Segedina, u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Trijenalna nagrada za najbolju knjigu poezije „Antun Gustav Matoš“ za razdoblje 2017. – 2019. pripala je knjizi Nepodnošljiva lakoća umiranja, autora Franje Kašika Bertrona u nakladi Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“, koja je tiskana 2019. godine.
Tijekom Multimedijalne večeri  dodjeljene je nagradu za 2020. godinu za životno djelo na području književnosti Matiji Molceru  pijanisti, skladatelju, pjesniku. 
 
Powered by WordPress.