Proslavljen blagdan hrvatske zajednice – Dan rođenja bana Josipa Jelačića

HRVATI U SRBIJI
Typography

Praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića  svečano je obilježen u srijedu, 16. listopada 2019. godine, u Petrovaradinu, Jelačićevu rodnom mjestu. Sveta misa slavljena je u crkvi sv. Jurja, a u amfiteatru na SPENSu, u Novom Sadu je održana svečana akademija.

    

 
Na početku svečanosti, koja je održana u Amfiteatru SPENSa, nazočnima se obratila predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić koji je podsjetila na važnost obilježavanja ovog datuma za hrvatsku zajednicu u Srbiji te navela: “Otkup rodne kuće bana Josipa Jelačića je gotovo pri kraju. Spor koji je bio sporan okončan je i uskoro će uslijediti sljedeća faza rekonstrukcije otkupljenog dijela. Da podsjetim novac za otkup je dala Republika Srbija, a očekujemo da će Pokrajinska vlada izdvojiti sredstva za privođenje namjeni, kao što je i obećala. Na otvorenom lektoratu u Novom Sadu prva skupina od devet nastavnika je dobila svoje certifikate o poznavanju hrvatskog jezika i već neki od njih su uposleni u školama. Ove školske godine upisano je gotovo duplo prvašića u osnovne škole na hrvatskom jeziku u Subotici i Monoštoru. Osnovana je fondacija za razvoj hrvatske zajednice Cro-fond. Osigurane su posebne kvote za studente na visokoškolskim ustanovama u Zagrebu i Vukovaru zahvaljujući Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 
Unatoč necjelovitoj i financijski nedovoljno popraćenoj kurikularnoj reformi izrađeni su potrebni programi nastave i učenja i jedan broj novih udžbenika za osnovnu školu na hrvatskom jeziku. Zajednica se počela obučavati za pisanje europskih projekata i bila sudionikom pripremnih pregovora u Briselu zahvaljujući Osječko-baranjskoj županiji. Kupljena je i otvorena šokačka kuća u Vajskoj zahvaljujući Vukovarsko-srijemskoj županiji. Započele su aktivnosti na izradi projektne dokumentacije za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici, što je financijski poduprla Vlada Republike Hrvatske. Vlada Republike Hrvatske je izdvojila sredstva i za kadrovsko snaženje zajednice koje dodatno podupire Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Pripremljena su dokumenta za izmjenu mreža vrtića i osnovnih škola Grada Subotice i srednjih škola na teritoriju AP Vojvodine  kako bi se mogao osnovati Hrvatski školski centar, čije usvajanje s nestrpljenjem iščekujemo.
Obavljeno je veliko ispitivanje terena i sačinjena analiza potreba hrvatskih udruga. Izrađena je nova internet stranica Hrvatskog nacionalnog vijeća. Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske je tehnički osnažilo škole u kojima se izvodi nastava na hrvatskom jeziku, a očekujemo da nam pruže potporu i po pitanju nabave udžbenika. Uspostavljen je mehanizam praćenja povreda ljudskih i manjinskih prava budući da na žalost registriramo sve veći broj pritužbi pripadnika naše zajednice. U Lemešu je uveden hrvatski jezik u službenu uporabu. Započeti su razgovori s gospodarstvenicima u našoj zajednici. Vodstvo zajednice je obišlo jedan broj gradonačelnika u cilju bolje suradnje u mjestima gdje žive Hrvati, pa očekujemo da isto učine i oni koji to do sada nisu”.
Pripadnicima hrvatske nacionalne manjine obratio se državni tajnik Zvonko Milas koji je naglasio kako su položaj i potrebe Hrvata koji žive u Republici Srbiji u fokusu interesa i djelovanja hrvatske Vlade, u čemu važnu ulogu ima Središnji državni ured koji pruža kontinuiranu potporu različitim programima i projektima hrvatskih institucija, udruga i društava na području Republike Srbije: „Sigurni smo u nastavak postojeće bliske suradnje s hrvatskim udrugama i institucijama u Srbiji, a ubuduće želimo pomagati još više i još učinkovitije. Ove godine značajno su povećana sredstva, a od formiranja Vlade Andreja Plenkovića, u samo tri godine, udvostručena su sredstva za programe i projekte Hrvata u Republici Srbiji“, istaknuo je državni tajnik. Izrazio je zadovoljstvo pojačanom suradnjom između sunarodnjaka iz Vojvodine i Srbije s partnerima iz Hrvatske na kulturnoj, obrazovnoj, institucionalnoj i drugim razinama, ali i suradnjom s Hrvatima iz Bosne i Hercegovine. Naglasak je stavljen i na podupiranje strateških projekata hrvatske nacionalne manjine u Srbiji kao jedan od iskoraka ove Vlade.
Siguran sam da ćete zajedničkim radom, vrijedno, ustrajno i usmjereno, i nadalje čuvati svoj identitet i bogatu kulturnu baštinu te da će se hrvatska manjinska zajednica još snažnije razvijati, napredovati i prosperirati. U tome radu, nastojanjima i aktivnostima Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske pružit će vam svoju punu potporu“, rekao je Milas.
Generalni tajnik, izaslanik predjsednika Srbije Nikola Selaković kazao je da je ban Jelačić dobar primer saradnje Srba i Hrvata na ovim prostorima.
"Srećan sam da sam danas tu kao izaslanik predsednika Srbije jer je to dokaz drugačijeg odnosa Republike Srbije i njenih građana hrvatske nacionalnosti, jer je to dokaz drugačijih, mnogo racionalnijih i emocija rasterećenijih odnosa, a zajedničkom budućnošću opterećenijih misli, težnji i delovanja", naglasio je Selaković.
Supredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović najavio je suradnju i davanje potpore predstavnicima Hrvata u Vojvodini: “Mi možemo na mnogim projektima naći zajednički interes hrvatskog naroda u Srbiji, Hrvatskoj i nas u BiH. Možemo učiniti dosta toga što će omogućiti da ovako malobrojna zajednica u Srbiji osigura i zaštiti svoju baštinu, tradiciju, kulturu i uopće nasljeđe. To je posebna vrijednost koja se mora artikulirati kako se Srbija bude približavala europskim integracijskim procesima“, izjavio je Čović.
Svečanosti je u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske nazočio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova, državna tajnica Zdravka Bušić, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislav Žigmanov te veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Gordan Bakota. U ime predsjednika Republike Srbije Alaksandra Vučića obilježavanju je nazočio njegov izaslanik, glavni tajnik Nikola Selaković, a svečanost je nazočio i predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
U kulturno-umjetničkom djelu programa nastupili su: dječja kreativna „Petrovaradionica“ HKPDa „Jelačić, mješoviti pjevački zbor,, klapa Društva. 
Odlukom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji iz 2005. godine, dan rođenja bana Jelačića obilježava se kao jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji.
Uskoro ovdje na portalu možete pogledati snimku sa održane svečana akademija, a na http://www.hnl.org.rs/nova/videos/2283-crkva-sv-jurja-u-petrovaradinu-u-kojoj-je-krsten-ban-josip-jelacic možete pogledati Crkva sv. Jurja u Petrovaradinu u kojoj je kršten ban Josip Jelačić
 I.Z.
Powered by WordPress.