Predstavljen 14. svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca

HRVATI U SRBIJI
Typography

Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice(HAD), priredio je predstavljanje četrnaestog  sveska "Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca" u četvrtak, 10. rujna, u do posljednjeg mjesta ispunjenoj čitaonici Gradske knjižnice u Subotici. Ovo je bila prigoda da se podsjetimo da je 15 godina od pojavljivanja prvog sveska Leksikona.   

Svezak su predstavili: prof. dr. sc. Josip Vrbošić, redoviti profesor Pravnog fakulteta u Osijeku u mirovini, Dražen Skenderović,  župni vikar Župe sv. Roka u Subotici, dr. sc. Slaven Bačić, glavni urednik Leksikona. Mato Groznica, predsjednik HAD-a, što možete pogledati u snimki u trajanju od 45 minuta na https://youtu.be/K58x7hb4mCg
 

U ovome svesku obrađeno je više životopisa značajnih osoba iz prošlosti i sadašnjosti bačkih Hrvata. Najviše je priloga o znamenitim i uspješnim osobama iz subotičke porodice Kujundžić – svećenicima, redovnicama i redovnicima, umjetnicima, sportašima, kulturnim i društvenih djelatnicima, pravnicima, odvjetnicima i sucima – ukupno 40.  

Osim njih leksikon sadržava i članke o 8 članova porodice Kuntić, a veliki je i broj priloga o nekadašnjim i sadašnjim hrvatskim udrugama i institucijama (Kultura iz Berega, Kulturni centar bačkih Hrvata iz Baje, KPZH Šokadija iz Sonte, KUDH Bodrog iz Monoštora), poslijeratnim socijalističkim kulturno-umjetničkim društvima koja su djelovala u hrvatskim naseljima te suvremenim hrvatskim kulturno-umjetničkim društvima iz madžarskoga dijela Bačke. Obrađeni su i toponimi (Kumbaja, Kupusina), glasila (međuratno povremeno glasilo Kultura i suvremeni list za mlade Kužiš?!), opće natuknice (kultura, kulturna autonomija), jedan broj etnografskih pojmova (kulača, kunina, kurđup/kurđuk) itd. Dopune sadržavaju 11 životopisa, najviše sportaša.

Svezak je tiskao subotički Printex u nakladi od 500 primjeraka, a može se kupiti u subotičkim knjižarama ili pribaviti izravno od nakladnika, a elektroničko izdanje u pdf formatu može se preuzeti s internetske stranice Hrvatskog akademskog društva.  
 Hrvatsko akademsko društvo je od grada dobio piznanja Pro urbe.
J.D.
Powered by WordPress.