Somborski lađari u Zagrebu

Sport
Typography

"Salašari somborski", veslačka ekipa HKUD "Vladimir Nazor" sudjelovala je na lađarskoj utrci Grada Zagreba koja je na Jarunu održana 28. svibnja. Takmičilo se 14 lađarskih posada s tradicionalnog neretvanskog maratona. Veslao se na stazi dugoj 9,6 kilometara u neretvanskim lađama. Utrka je održana povodom obilježavanja Dana grada Zagreba. 

Za veslačku ekipu "Nazora" gostovanje u Zagrebu bio je početak nove sezone. Pripreme na kanalima u okolici Sombora počele su prije dva tjedna. 

“Salašari somborski “su među najjačim ekipama s Neretve uspjeli osvojiti deseto mjesto, što je izuzetno veliki uspjeh s obzirom na kratak period priprema i dosta loše uvjete. ali izazov tek predstoji za ovu ekipu mladića.

Za zagrebački Večernji list govorio je Gašpar Matarić član ekipe , koji je na pitanje novinara izjavio sledeće:
“ A pita li se lađare iz Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Vladimir Nazor”, upravo će Stablinci i ovog kolovoza osvojiti maraton na Neretvi.
– Čisto zato što ne bi bilo fer da mi pobijedimo, a putujemo 600 kilometara samo da dođemo do dolje – smije se Gašpar Matarić iz ekipe “Vladimir Nazor” koja dolazi iz Sombora u Vojvodini. Oni treniraju u kanalu u svom gradu, a do ove godine to su radili u čamcu.
Jednostavno nismo imali lađu dosad, a razlika je u treningu golema. Nije isto veslate li u plastičnom čamcu od pet metara ili u pravoj drvenoj lađi od osam – objasnio je Matarić te dodao kako je biti lađar vjerojatno u top dva najteža sporta koji postoje. On sam, rekao je, bavio se gotovo svime, ali napor koji se ulaže u utrku lađama rijetko s čime može usporediti.

– Ne samo fizički, i psiha je u pitanju. Imate deset momaka u jednoj lađi na vodi, a svi moraju surađivati i jednako dati da utrka dobro završi – objasnio je lađar, čiju ekipu zovu i “Somborskim salašima”. Veslači su se prije bavili poljoprivredom, a jake ruke omogućavale su im da budu i dobri lađari.
– Situacija se sad nešto promijenila, od deset članova ekipe šest ih je još “na salašu”, ostali imamo “obične” poslove – objasnili su somborski lađari koji na Neretvi već imaju svoje vjerne navijače.”- Večernji list

Tako da somborskim lađarima predstoji jedna od najvećih utrka sezone na Neretvi gde se vesla 22 kilometra.
Ostaje nam samo da im poželimo sreću.

Maja Ćurić

Powered by WordPress.